Resultats de la nova campanya d’excavacions a Oxirrinc (el Bahnasa, Egipte)

Vas canopi. Amset. Imatge: Missió Arqueològica d’Oxirrinc
Vas canopi. Amset. Imatge: Missió Arqueològica d’Oxirrinc

Durant els passats mesos de març i abril de 2014 s’ha portat a terme una nova campanya d’excavacions arqueològiques a l’antiga ciutat d’Oxirrinc. La Missió Catalana d’Oxirrinc (el Bahnasa, Egipte) es compon d’un equip internacional i multidisciplinari sota la direcció del Dr. Josep Padró, de la Universitat de Barcelona.

La campanya d’enguany s’ha realitzat en diferents sectors de la Necròpolis Alta, on s’ha excavat una petita tomba doble de pedra calcària de l’època Saïta (dinastia XXVI). Una de las cambres te el sostre voltat i l’altra, adossada, està coberta amb lloses planes. Tot i que la tomba havia estat saquejada en l’antiguitat, al costat s’hi ha trobat la tapa d’un vas canopi. Pertany a Amset, representat amb cap humà, el protector del fetge del difunt. Es curiós ressaltar que, durant les excavacions de l’any 2000, ja s’havia trobat en aquesta mateixa àrea altra tapa que pertanyia al mateix conjunt, que corresponia a Duamutef, el xacal.

Molt a prop s’han excavat 13 tombes-pou d’època romano-bizantina, que contenien cadascuna d’elles una inhumació. Els cossos estaven col·locats en decúbit dorsal i orientats est-oest. És interessant remarcar que una de les tombes pertanyia a un jove d’uns 16 anys que tenia al costat del cap una bossa de cuir amb dos càlams i un recipient de bronze amb tapadora cònica. Quan es va obrir, es va poder constatar que contenia restes de tinta negra. Probablement es tracti d’un escriba a qui es devia enterrar amb les seves eines de treball : el tinter i les plomes

Més cap al sud, s’ha prosseguit l’excavació d’unes tombes ptolemaiques  reutilitzades en època romana. Contenien mòmies en molt bon estat de conservació que presenten l’embenat característic d’aquest moment realitzat amb decoracions geomètriques.

S’hi ha intervingut també en un gran edifici públic en ruïnes, entre dos pòrtics paral·lels integrats cadascú per dues filades de columnes. L’any 2013 es va localitzar una cripta de planta quadrada amb les parets decorades amb pintures i inscripcions en copte. La excavació ha estat complicada pel fet d’estar la cripta colmatada amb elements arquitectònics de grans dimensions: capitells i columnes. En un dels murs s’ha de destacar la representació d’una figura humana representativa de les primeres fases bizantines del jaciment.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.