Seminari sobre jaciments fortificats a la façana mediterrània de la Hispània tardorepublicana

 Image (1) Seminari-jaciments-fortificats.jpg for post 16286El dimarts 13 de maig de 2014 tindrà lloc a la Sala d’actes de l’ICAC (Plaça Rovellat, s/n, Tarragona) el Seminari Internacional d’Arqueologia Clàssica: “Castella et praesidia a la façana mediterrània de la Hispània tardorepublicana”. La coordinació científica del seminari és a càrrec d’Horacio González Cesteros (ICAC), Carles Padrós (ICAC), Jordi Principal (Museu d’Arqueologia de Catalunya) i Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC).

Les troballes recents a les rutes prepirinenques i cap als passos transpirinencs configuren un nou tipus de jaciments arqueològics. Es tracta de jaciments de caràcter militar de petites dimensions en què l’abundant presència d’armament i militaria d’època tardorepublicana que es podria identificar amb castella, punts de control de rutes i territoris o fins i tot com espais logístics. Això permet traslladar a la península ibèrica el funcionament i operativitat dels praesidia o petits destacaments situats seguint les diverses fronteres, així com en les rutes de comerç entre els ports del Mar Roig i la Vall del Nil. L’enfrontament amb cimbris i teutons, la guerra sertoriana i les diverses etapes de la guerra civil entre Cèsar i els partidaris de Pompeu es revel·len com els tres moments històrics principals en què situar aquest apogeu de fortificacions militars al nord-est de la Citerior. El seminari vol contextualitzar i comparar aquest fenomen amb els estudis duts a terme en altres regions.

La inscripció és gratuïta i està oberta a tots els públics, però cal confirmar l’assistència enviant un correu electrònic a: agallego@icac.cat

| Per descarregar el programa cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.