Tribuna d’Arqueologia 2013-2014 “Reinici dels treballs als jaciments del Pleistocè inferior del complex d’Incarcal (Crespià, Pla de l’Estany): Campanyes 2009-2013” (en directe per internet)

Conferència “Reinici dels treballs als jaciments del Pleistocè inferior del complex d’Incarcal (Crespià, Pla de l’Estany): Campanyes 2009-2013”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 8 de gener de 2014, 19:00h

Conferenciants:  Joan Madurell i Bienvenido Martínez-Navarro
Moderador: Àngel Galobart

Els jaciments d’Incarcal són coneguts per la riquesa de mamífers fòssils del Plistocè inferior des de mitjans dels anys 70 del segle passat. Des de l’any 1984 fins al 2004 es realitzen nombroses campanyes d’excavació sistemàtica als jaciments, que han donat gran nombre de restes de mamuts, tigres dents de sabre, hienes i hipopòtams en excel·lent estat de conservació. L’any 2009 s’inicia un nou projecte amb l’objectiu conèixer millor la paleobiologia de cadascuna de las espècies enregistrades, de precisar la cronologia de les acumulacions així com obtenir nova informació de caire tafonòmic per aclarir l’origen de les mateixes d’excavacions. Els resultats obtinguts permeten situar els jaciments d’Incarcal datar-los en un lapse cronològic d’entre 1.6-1.4 Ma.

Galeria d’imatges |
__________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats sobre la xerrada

  • Els jaciments d’Incarcal es vàren començar a excavar sistemàticament el 1984, després de casi 30 anys de treballs els resultats encara són bons?

Si, sens dubte. Tot i que fa molts anys que es va començar a excavar de manera sistemàtica a la Pedrera de Can Taco, el gran nombre de jaciments (més de 10) i el volum de treball encara pendent ens fa ser molt optimistes. De fet tot i portar-hi molts anys treballant el volum de sediment mogut no és molt alt i en la majoria de jaciments encara queda pendent molta potència excavable. Segurament podríem treballar-hi tranquil·lament 30 anys més sense problemes.

  • Tot i això encara teniu sorpreses?

Si, s’ha de pensar que tot i que en el jaciment més excavat (Incarcal-I) ja s’han extret més de 1600 fòssils, avui en dia excavem nivells de més antiguitat que en les campanyes anteriors i encara documentem espècies que encara no s’hi coneixien sobre tot de mamífers de mida mitjana com cérvols i algunes especies de carnívors petits. Actualment, a Incarcal-I encara queden prop de 4 metres de potència i el jaciment té un diàmetre de més de 10 metres.

  • Per quin motiu els jaciments d’Incarcal tenen tanta importància?

La importància rau en l’origen de l’acumulació i en l’interval temporal registrat. Els jaciments tenen una cronologia aproximada de 1.5 Ma, en aquest període es quan les primeres poblacions humanes arribaren per primera vegada a Europa, encara no s’hi han trobat restes humanes però si hi ha un excel·lent registre de les espècies de grans carnívors que segurament competien amb els humans pels recursos carnis. Els carnívors fòssils no són gaire abundants en els jaciments d’aquestes cronologies i la seva abundància a Incarcal ens permet fer tota una sèrie de inferències sobre el seu comportament i la seva posició dins de la tafocenosis en relació amb el nínxol ecològic dels humans.

  • Espereu algun dia poder localitzar-hi restes humanes?

Mai se sap. Estem en les cronologies adequades i el tipus d’acumulació es favorable. Ara bé, en aquest període les poblacions humanes no eren molt nombroses, tenir la sort de localitzar-ne un és molt difícil.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.