Nova troballa excepcional a la Cova de Can Sadurní: esquelets en connexió anatòmica de fa uns 6400 anys conserven els gestos rituals funeraris originals.

Arxiu: CIPAG. Autor: Jorge Champí Farfán
Arxiu: CIPAG. Autor: Jorge Champí Farfán

Membres del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG), en col·laboració amb el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB, han tret a la llum quatre esquelets humans de fa uns 6.400 anys, inhumats segons un model funerari que es desconeixia fins ara a la península Ibèrica. La descoberta ha tingut lloc al mateix jaciment on, en campanyes anteriors, s’havien localitzat les restes més antigues de cervesa a Europa, i també la primera estatueta de ceràmica neolítica.

Els cossos s’haurien dipositat al terra sobre el costat dret, en posició fetal, alineats i seguint el contorn de la paret nord de la cova. La posició tan plegada que presenten els esquelets fa pensar que els cadàvers devien ser lligats amb cordes i vestits amb alguna mena de mortalla que ha permès conservar la postura original. Un dels quatre cossos, el que pertany  a un individu masculí d’uns 50 anys, portava un penjoll d’os polit  i s’associa a un vas ceràmic i porcions seleccionades de dues cabres i un vedell que devien formar part de les ofrenes.

Una altra troballa significativa d’aquesta darrera campanya ha estat una estructura de combustió que es relaciona amb el ritual funerari i que els responsables de l’excavació interpreten com un possible foc de vetlla que s’encendria el dia de la inhumació dels cadàvers a l’interior de la cavitat.

Ben aviat, a la conferència de la Tribuna d’Arqueologia prevista pel proper 18 de desembre “Cova de Can Sadurní, Begues (Baix Llobregat). La transformació d’un jaciment”, tindreu ocasió de conèixer tant l’evolució de les intervencions com l’última hora d’aquestes darreres troballes, explicades per Manel Edo i Ferran Antolín.

| Per a més informació, descarregueu la nota de premsa clicant aquí |

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.