Darreres intervencions al jaciment paleocristià del Bovalar (Seròs, Segrià)

Imatge de la basílica Paleocristiana del Bovalar. Fotografía: Josep Gallart

El Bovalar és un jaciment arqueològic d’època baix imperial romana i visigoda, situat al municipi de Seròs (Segrià) que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional com a monument històric i arqueològic. Per aquest motiu, ha estat rellevant la realització d’un projecte de restauració i difusió. El seu baptisteri, actualment dipositat al Museu de Lleida i substituït in situ per una reproducció fidedigna, és un dels elements més destacats d’aquest període dintre l’àmbit català.

El jaciment està format per un vilatge, una basílica amb un baptisteri, una necròpolis i una església. Durant l’any 2013 s’ha realitzat, a instància del Servei d‘Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, una intervenció d’adequació, consolidació, neteja i formalització amb projecte i direcció tècnica de l’arquitecte Joan Agelet i Goma i amb el suport arqueològic de l’arqueòleg Joan Ramon Renyer Flix.

S’ha realitzat una neteja de la vegetació, una consolidació de la basílica i una adequació de les dependències adjacents a ella. De cara a la seva difusió, s’ha intentat que les persones que visitin el jaciment puguin diferenciar la basílica de la resta de les estances. A més, s’ha procurat fer visible el deteriorament provocat per la construcció de trinxeres durant la Guerra Civil. D’altra banda, l’existència d’unes estructures funeràries d’època visigoda situades dintre del recinte de la basílica han estat delimitades i parcialment ocultades per mostrar una imatge més entenedora als visitants i facilitar el pas. Per últim, es preveuen noves actuacions de consolidació i restauració en funció dels resultats obtinguts amb el tapiat aixecat sobre la base de pedra d’una de les estances.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.