Recents troballes arqueològiques a Sitges (Garraf)

Les excavacions realitzades al puig de Sitges (Garraf) han posat al descobert un tram de muralla i murs de cases del poblat ibèric que estava situat al nucli antic de la vil·la, i ha donat també diversos materials arqueològics, entre els quals destaca per la seva singularitat un anell d’or.

Durant els mesos de juliol i octubre d’enguany es va obrir una rasa per a instal·lacions de serveis al carrer de Fonollar de Sitges –al puig de Sitges, on hi ha el nucli històric de la vil·la- amb motiu de les obres de reforma dels museus Cau Ferrat i Maricel. El control arqueològic de les obres ha permès documentar per primera vegada un tram de muralla i murs de cases del poblat ibèric que ocupava bona part del puig. Entre els materials arqueològics recuperats destaquen alguns fragments ceràmics de vaixella de taula de vernís negre de producció àtica del segle IV aC. També es va localitzar una bossada de terres amb fragments ceràmics d’època romana dels segles I aC-II dC, entre els qual hi ha trossos de vaixella de taula de terra sigil·lada itàlica i sudgàl·lica i un petit anell d’or.

La troballa d’un anell d’or és un fet excepcional. El seu estat de conservació és molt bo, té un diàmetre d’1 centímetre, pesa 4,1 grams i es pot datar per paral·lels tipològics a la segona meitat del segle I dC o el segle II dC. Un cop l’orfebre romà havia corbat una petita làmina d’or fins donar-li la forma d’anell, va enrotllar els seus extrems per fixar la mida de l’anell –destinat segurament a una persona de curta edat- i va finalitzar-los en forma d’espiral.

Les excavacions han estat realitzades per Joan Garcia Targa –que ha dirigit anteriorment altres treballs de recerca arqueològica a Sitges– i per Pere Izquierdo Tugas, arqueòleg i tècnic del Consorci del Patrimoni de Sitges.

En la present temporada de la Tribuna d’Arqueologia hi ha programada la conferència: “El puig de Sitges: de la primera edat del ferro a l’època romana”, prevista per al proper 5 de febrer de 2014, en la qual es presentarà en profunditat el resultat de les recents intervencions realitzades al Sitges.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.