Publicació digital de l’article: “Neolithic diffusion of obsidian in the western Mediterranean: new data from Iberia”

Nucli de laminetes tallat per pressió, d'obsidiana (MHS-2731), procedent de la Bòbila Padró (Can Tiana, Ripollet). Foto: Benet Solina / IMGPCN
Nucli de laminetes tallat per pressió, d’obsidiana (MHS-2731), procedent de la Bòbila Padró (Can Tiana, Ripollet). Foto: Benet Solina / IMGPCN

Acaba de sortir publicat en versió digital al Journal of Archaeological Science un article on es recullen els resultats d’un estudi realitzat sobre les restes lítiques tallades en obsidiana recuperades en jaciments neolítics de Catalunya.

Malgrat que només es tracta de 6 restes, aquestes tenen una gran importància en ser les úniques restes conegudes en contextos prehistòrics de la Península ibèrica. Concretament, es tracta d’un nucli de laminetes tallades per pressió recuperat a Bòbila Padró-Can Tiana (Ripollet), d’una làmina descoberta a les mines de Gavà, i 4 fragments de lamineta provinents de les necròpolis de Can Gambús (Sabadell), Bòbila Madurell (Sant Quirze del Vallès) i La Serreta (Vilafranca del Penedès). Totes aquestes troballes provenen de contextos funeraris vinculats al grup dels sepulcres de fossa,  i es poden adscriure cronològicament al Neolític mitjà ple, entre finals del cinquè mil·lenni i els primers segles del quart mil·lenni en cronologia calibrada abans de Crist.

Les anàlisis realitzades (Fluorescència de raigs X i ICP-MS-LA) mostren sens dubte l’origen sard de la matèria amb la que es van tallar aquests productes, concretament de la colada anomenada SA. Aquesta descoberta té una gran importància atès que es tracta de la major distància assolida en la difusió d’aquesta matèria primera, superior als 1.200 km de distància des de la seva font d’origen. La circulació d’aquests productes, rars en el context del nord-est de la Península ibèrica, constitueix juntament amb productes laminars de sílex bedulià d’origen provençal, fulles de destrals i aixes elaborades amb roques alpines, o la variscita distribuïda des de les mines de Gavà, una mostra més de l’ampla xarxa de distribució de matèries i productes vigent en aquest moment.

L’anàlisi funcional mostra clarament la utilització d’aquestes lamines i laminetes en activitats quotidianes, de caràcter subsistencial, tot i que van tenir un darrer ús en ser dipositades com elements d’aixovar acompanyant els cossos dels difunts.

L’article ha estat publicat per investigadors vinculats al Consell superior d’Investigacions Científiques (IMF, Barcelona), Centre National de la Recherche Scientifique (IRAMAT, Orléans), Museu de Gavà, Museu d’Història de Sabadell, Universitat de Barcelona (SERP) i a l’empresa Tríade Serveis Culturals. L’aparició de la versió impresa de l’article és prevista pel gener de 2014.

| Descarregueu la versió clicant aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.