Campanya d’excavacions arqueològiques a la vil·la romana del Pla de l’Horta (Sarrià de Ter, Gironès)

A principis de juliol va finalitzar la sisena campanya d’excavacions a la vil·la romana del Pla de l’Horta (Sarrià de Ter). En aquest projecte arqueològic, dirigit pel Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona hi  participen l’ Ajuntament de Sarrià de Ter i la Diputació de Girona i hi col·labora el Sevei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura.

Vista del sector de les premses. Fotografia: Lluís Palahí Grimal. Institut de Recerca Històrica. Universitat de Girona
Vista del sector de les premses. Fotografia: Lluís Palahí Grimal. Institut de Recerca Històrica. Universitat de Girona

Aquesta vil·la suburbana, situada a poc més de quatre quilòmetres al nord de la ciutat romana Gerunda, va ser construïda a mitjans del s.I aC i va existir fins al s.V dC, amb una reocupació de part de l’espai en època visigoda. Es tracta de la vil·la en millor estat de conservació de les conegudes a l’entorn de Girona.

La vil·la compta amb una important zona residencial, amb rics paviments de mosaic i de plaques de marbre, així com diversos patis i espais enjardinats, almenys un d’ells presidit per una font monumental. La part excavada a dia d’avui de la vil·la cobreix una superfície de més de 1000 m2, però es calcula que la seva superfície total podria superar els 10.000 m2 edificats.

Després de diverses campanyes centrades en la zona residencial, de la qual enguany s’ha excavat tot el porticat de la façana principal, els principals resultats fan referència a la part industrial de la vil·la, especialment per la troballa d’un conjunt de dues grans premses per vi, així com un conjunt de dipòsits de decantació, de grans dimensions associats a aquesta activitat. Tot i que les estructures visibles corresponen al s. IV dC el sector presenta indicis d’abundants reformes que permeten l’existència de conjunts de premsat anteriors, si bé molt modificats i emmascarats per les darreres reformes.

Un dels principals objectius dels treballs d’enguany era també completar l’excavació del sector on s’ha treballat als darrers anys per tal de poder avançar en la seva adequació, amb l’objectiu de fer visitable el jaciment. Per aquesta raó, en paral·lel als treballs arqueològics s’estan desenvolupant tasques de consolidació de les estructures, treballs realitzats amb la participació de la brigada de monuments de la Diputació de Girona i el restaurador David Mallorquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.