La sinagoga de Besalú ha estat declarada BCIN en la categoria de zona arqueològica

Vista de la plaça dels Jueus de Besalú, on es troba situat el nou BCIN. Fotografia: Margarida Genera
Vista de la plaça dels Jueus de Besalú, on es troba situat el nou BCIN. Fotografia: Margarida Genera

El passat divendres 3 de maig va sortir publicada al DOGC (núm.6368) la declaració de bé cultural d’interès nacional (BCIN) , en la categoria de zona arqueològica, la sinagoga de Besalú (Garrotxa).

Un cop complert tots els tràmits preceptius en la instrucció de l’expedient, duta a terme pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia, finalment han estat declarades BCIN les restes d’aquest conjunt arqueològic sinagogal, molt ben conservat, que comprèn les restes de la sinagoga medieval, els banys rituals de purificació (el micvé), coneguts des de l’any 1964, sota una fàbrica de tints, i les restes del pati i de la sala d’oracions, posades al descobert al llarg de les intervencions arqueològiques efectuades entre els anys 2002 i 2003.

La sinagoga de Besalú és un dels pocs testimoniatges fins ara coneguts (que configuren l’edifici de la mateixa sinagoga, de la 2a meitat del segle XIII, juntament amb el micvé) documentats a Catalunya i a la península, no solament a través de les seves restes arqueològiques, sinó també per les evidències arxivístiques d’època medieval, i és, sens dubte, la sinagoga més emblemàtica de Catalunya.

| Descarregueu la declaració en pdf |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.