Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “Metodologia de treball i resultats preliminars de la prospecció geofísica multisistema realitzada a l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà)”

Conferència “Metodologia de treball i resultats preliminars de la prospecció geofísica multisistema realitzada a l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 8 de maig de 2013, 19:00h

Conferenciants:  Ferran Codina, Ekhine Garcia, Aurora Martin, Gabriel de Prado, Roger Sala i Robert Tamba
Moderadora: Susanna Manzano

Entre els dies 21 i 25 de maig de 2012 es va celebrar a la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya el 1st MAC International Workshop of Archaeological Geophysics, un taller eminentment pràctic orientat a la formació de geofísics i arqueòlegs en les principals tècniques de prospecció geofísica aplicables a l’arqueologia: georadar, prospecció magnètica, inducció electromagnètica i resistivitat elèctrica. El treball de camp associat a aquest workshop es va desenvolupar al poblat ibèric de l’Illa d’en Reixac (Ullastret) i va consistir en l’adquisició de dades en alta resolució amb sistemes de prospecció a gran escala. La interpretació dels resultats de l’aplicació d’aquestes tècniques han permès obtenir una visió general de la trama urbana i de la distribució arquitectònica del poblat, ampliant de manera notable el coneixement que teníem fins ara d’aquest important assentament iber.

Galeria d’imatges |
_________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats de la propera conferència.

  • En quin marc es van realitzar les prospeccions geofísiques multisistema que es presenten a la Tribuna d’Arqueologia?

La prospecció geofísica és una disciplina en constant evolució i perfeccionament que ha esdevingut una eina indispensable per a la recerca arqueològica. Des del Museu d’Arqueologia de Catalunya, en col·laboració amb l’empresa SOT Prospecció Arqueològica, es va creure convenient organitzar un curs de geofísica aplicada a l’arqueologia amb alguns dels millors especialistes en prospecció geofísica arqueològica a nivell mundial. El curs es va dividir en sessions teòriques, que s’impartiren a la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i en un taller pràctic realitzat al poblat ibèric de l’Illa d’en Reixac (Ullastret).

  • Quins sistemes de prospecció geofísica es van  aplicar a l’Illa d’en Reixac?

L’objectiu inicial del taller pràctic era el de prospectar una mateixa superfície amb les diferents tècniques aplicables a l’arqueologia. És per això que es va demanar la col·laboració de vàries empreses que varen aportar equips d’última generació. Es va marcar una àrea mínima de prospecció de 5.000 m² on es va realitzar prospecció magnètica, inducció electromagnètica, resistivitat elèctrica i georadar. Cada equip, però, va intentar assolir una superfície major de prospecció. Els condicionants climàtics, geològics i tècnics varen fer que els resultats de cada tècnica fossin diferents en quant a superfície assolida i en la quantitat i qualitat de les dades obtingudes. Això va permetre a l’alumnat comprendre la complementarietat de les diverses eines geofísiques i assimilar millor els aspectes teòrics tractats.

  • Que han aportat aquestes prospeccions al coneixement de l’Illa d’en Reixac?

Fins ara els diferents treballs d’excavació arqueològica havien permès conèixer una superfície aproximada de 3.500 m²­, amb una cronologia d’ocupació que va des de la primera edat del ferro fins a inicis del segle II aC. La complementarietat dels diferents sistemes geofísics aplicats a l’Illa d’en Reixac permeten tenir una visió global del jaciment amb una extensió total de 4,5 ha. Els aspectes més rellevants són l’urbanisme, l’arquitectura i la delimitació de l’espai d’hàbitat. Tot i així, el treball en curs que s’està desenvolupant entre arqueòlegs i geofísics permetrà tenir una interpretació més precisa sobre la funcionalitat de les estructures que s’han pogut documentar. També és destacable com aquestes prospeccions ajuden a completar els estudis geològics que recentment s’havien dut a terme en el territori immediat dels jaciments del Puig de Sant Andreu i l’Illa d’en Reixac. Finalment, aquests coneixements seran una eina indispensable per optimitzar i planificar de manera més eficient la recerca arqueològica en el futur.

4 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “Metodologia de treball i resultats preliminars de la prospecció geofísica multisistema realitzada a l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà)”

  1. Aquesta prospecció geofisíca es una demostració d’arqueologia no invasiva, que permet una investigació més gan del subsol.
    La investigació i divulgació de l’assentament ibéric de la ILLA D’EN REIXACH a Ulastret, permet una millor visió de la nostra civilzatzió des de la primera edad del ferro, d’aquest important jaciment.

  2. La gran importància de les prospeccions arqueològiques no invasives
    queda demostrada en les prospeccions geofísiques.
    La aplicació d’aquestes tècniques al jaciment de l’assentament ibéric
    de l’Illa d’en Reixac a Ullastret (el Baix Empordà) permet obtenir una visió general ampliant el coneixement que es tenia fins ara d’aquest important assentament ibèric datat en la primera edat del ferro.
    La meva enhorabona a la utilització de l’arqueologia no invasiva amb l’aplicació d’aquest procediments per obtenir dades.

  3. Gràcies, confiem que a poc a poc aquestes tècniques es vagin integrant com una eina més a la recerca arqueològica

  4. Benvolguts companys,
    Avui l’ocasió es mereix dir-ho públicament:
    Brillant exposició la que van fer ahir a la Tribuna els col·legues d’Ullastret. Resumint: Workshop amb resultats molt productius (recíprocs, imagino), per tant, molt pensat. Exposició excel·lent: sintètica, concisa i il·lustrativa. I una interpretació més enllà dels habituals relats descriptius, demostrant feina de planteig, anàlisi i replanteig. Que d’això es tracta.
    A qui tingui ganes d’aprendre, recomano que miri el vídeo.
    Enhorabona al Gabi, Roger & Co.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.