Publicació sobre les restes d’Albanosmilus jourdani, un carnívor eurasiàtic del Miocè, a Catalunya

Reconstrucció de l’aspecte d’Albanosmilus jourdani de Marta Palmero. ICP.
Reconstrucció de l’aspecte d’Albanosmilus jourdani de Marta Palmero. ICP.

Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han publicat al Journal of Systematic Palaeontology la troballa de noves restes del barbourofèlid Albanosmilus jourdani. Diverses restes procedents dels jaciments dels Hostalets de Pierola i de Terrassa, juntament amb les restes fòssils que ja es coneixien al Vallès-Penedès, ha permès confirmar que aquesta espècie correspon al gènere Albanosmilus, i no al gènere Sansanosmilus com es pensava fins ara.

L’estudi, que duu a terme una anàlisi de gran part del barbourofèlids que es coneixen, mostra també que el gènere Barbourofelis s’hauria originat a Nord Amèrica durant el Miocè mitjà, després de la dispersió d’Albanosmilus per aquest continent des d’Euràsia. Els barbourofèlids són uns carnívors extints emparentats amb els fèlids actuals. Se n’han trobat diverses restes fòssils a l’Àfrica, Euràsia i Amèrica del Nord. En el cas del Vallès-Penedès, a Catalunya, les restes més antigues d’Albanosmilus van apaèixer a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia) i es remunten a 12 milions d’anys aproximadament. Les restes més modernes, en canvi, s’han trobat a Can Llobateres (Sabadell, el Vallès Occidental) i daten de fa uns 9.5 milions d’anys.

Encara que des de la dècada dels 40 del segle passat ja se sabia de la presència d’Albanosmilus al Vallès-Penedès, no ha estat fins fa ben poc que s’han recuperat i descrit algunes de les restes fòssils més interessants: un crani complet i una calota trobats a l’Abocador de Can Mata.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.