El Museu d’Història i Arqueologia de Tortosa i de les Terres de l’Ebre

Image (1) museu-tortosa.jpg for post 10479Recentment s’ha obert el Museu d’Història i Arqueologia de Tortosa i de les Terres de l’Ebre, un nou espai museístic a les terres catalanes.

El Museu de Tortosa es troba situat en ple centre de la ciutat i ocupa l’antic complex modernista de l’antic escorxador municipal. Actualment només està obert un dels pavellons, però està previst que es vagi ampliant. L’edifici es divideix en dues plantes, havent-hi un espai central buit, com un gran claustre. Tot i que no hi ha massa peces exposades, no és per falta d’elles sinó que tal i com segueix les coordenades més actuals dins de l’àmbit museogràfic, predomina sobretot l’aspecte didàctic i formatiu.

L’exposició permanent s’estructura en sis àmbits principals:

– Orígens, trobem la gènesi del que serà Tortosa, a partir de la formació de poblats neolítics que sorgeixen al costat del riu Ebre (5.000-3.500 aC.). La majoria de les peces exposades provenen de la Cova del Vidre.

–  Ibers: Es pensa que el nom del riu Ebre prové de l’arrel ibera aigua, o sigui Hiber. El curs inferior del riu estava habitat pels ilercavons, que vivien dels cereals, la vinya, la ramaderia i el comerç mediterrani, tanmateix fabricaven teixits, objectes de metall i ceràmiques a mà i torn. D’aquell moment (segles VI-III aC.) hi ha vasos fenicis de grans dimensions de la primera edat del ferro, puntes de fletxa de bronze, pesos de teler i, sobretot una escultura zoomorfa de pedra calcària que sembla un bou o un corder.

– Dertosa és l’antic nom romà de Tortosa i es va construir seguint l’urbanisme imperant a Roma. Fora de les muralles hi havia el port. A Dertosa es veneraven els herois grecs Càstor i Pòl·lux – déus que enviaven vents favorables als mariners i nàufrags- i el déu romà Mercuri, protector dels mercaders.

– Turtutxa, nom àrab de Tortosa, que durant 400 anys va ser una ciutat integrada dins del món musulmà, i va destacar sobretot per ser un centre mercantil.

– Tortosa, com a baluard de la Corona d’Aragó, conquerida per Ramon Berenguer IV, l’any 1148 es va imposar el feudalisme i al poc temps la burgesia com a nou grup social.

– UnDdarrer àmbit dedicat a la modernitat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.