El poblament humà més antic del Pirineu: a la cova de les Llenes s’han trobat les evidències d’activitat humana més antigues del Pirineu

Image (1) bifaz_Cova_Llenas.jpg for post 10440La setmana passada s’han trobat evidències d’ocupació del Paleolític a la cova de les Llenes, situada a Erinyà (Conca de Dalt, Pallars Jussà), en el marc d’un projecte de recerca de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) dirigit pels arqueòlegs Maite Arilla, Edgard Camarós i Jordi Rosell. Concretament s’han descobert eines de pedra com bifaços, nuclis o ascles confeccionades pels neandertals fa uns 200.000 anys. També s’hi han identificat restes de fauna quaternària com ossos i lleons de les cavernes, hienes o rinoceronts.

La cova de les Llenes és un jaciment que havia estat excavat als anys 50 per Joan Maluquer de Motes, on es van descobrir nivells del neolític (uns 6.000 anys). Aquesta nova descoberta demostra que l’ocupació humana al Pirineu és molt més antiga del que fins ara es pensava, ja que els jaciments més antics fins ara tenen una cronologia de fa uns 40.000 anys. Per tant, aquestes troballes excepcionals situen la cova de les Llenes en una posició privilegiada per a l’estudi de l’evolució humana, ja que omple un buit en la història dels nostres avantpassats.

Els arqueòlegs tenen la intenció de prosseguir amb el projecte arqueològic per a desenterrar moltes més restes que recuperin la forma de viure dels neandertals, i que segueixin aportant més dades sobre l’ocupació més antiga del Pirineu, ja que l’equip sospita que la cronologia de la presència humana a la cavitat podria arribar fins als 300.000 anys.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.