El treball en equip dels ajuntaments d’Artesa de Segre i Balaguer i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia permetran inaugurar el centre d’interpretació del Dolmen de Seró (la Noguera)

Un conveni de col·laboració entre els ajuntaments d’Artesa de Segre i Balaguer, juntament amb l’impuls donat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia ha fet possible que el centre d’interpretació del Dolmen de Seró es pugui inaugurar el proper estiu. Actualment es treballa per tal de conservar, restaurar i museïtzar el jaciment, així com per crear rutes turístiques al seu voltant.

El dolmen megalític, descobert durant les obres del canal Segarra-Garrigues en 2007, estava integrat en un conjunt monumental. L’excepcional tomba megalítica és del tipus cista amb túmul, parcialment seccionat durant les obres, i apareix delimitada per un cròmlec (cercle de pedres) de planta ovalada (9 x 6 m) i conserva in situ la meitat de la cista (caixa de pedres) formada per dues lloses de considerables dimensions (2,25 x 1,5 m, 1,7 x 1,3 m). Les altres dues restants, van ser recuperades durant els treballs de construcció del canal, de manera que el conjunt podrà ser restituït en la seva totalitat.

L’excavació i estudis posteriors han permès documentar que el sepulcre megalític fou construït als vols del 2.800  abans de Crist, reutilitzant unes esteles decorades amb motius antropomòrfics que formaven part d’un conjunt monumental anterior, datat molt probablement al Neolític Final / Calcolític. Les decoracions de les esteles i la singularitat del jaciment, el situen dins de l’àmbit internacional de manifestacions similars.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.