Es publiquen les actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme

Image (1) maresme-medieval.jpg for post 10273Aquest més de gener s’ha presentat el llibre de les actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval celebrades el febrer de 2011. La presentació es va fer en el marc de la inauguració de l’exposició El món agrari a les terres de parla catalana organitzada pel Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell” i va anar precedida per la conferència L’Agricultura a Catalunya avui i demà, a càrrec de Pep Riera, pagès i ex Coordinador General d’Unió de Pagesos.  L’acte va estar organitzat conjuntament pel Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell” i el Grup d’Història del Casal amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Argentona.

El llibre L’Arqueologia medieval en el Maresme. Actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval és el número 94 de la revista Felibrejada del Grup d’Història del Casal. Aquest volum recull les ponències i les comunicacions presentades en les V Jornades. Els resums de les ponències s’han editat en paper, en un exemplar que inclou un CD amb els articles sencers i les fotografies de cada acte. També recull els arxius d’àudio dels dos programes de ràdio que paral·lelament es van emetre en el programa  El Racó del Grup d’Història del Casal a Mataró Ràdio (89.3 fm), emesos en la mateixa setmana de les Jornades i que tractaren també temes d’època medieval. El llibret també recull, al final, el debat on-line de les Jornades i el resum anual d’activitats del GHC.

Contingut del llibre:

Presentació

Ponències

Josep M. Vila i Carabasa: La recerca en arqueologia medieval a Catalunya: passat, present i perspectives de futur

Joaquim Graupera: La recerca arqueològica en el Maresme Medieval

Enric Subiñà i Coll: Valoració del patrimoni arqueològic medieval del Maresme

Jaume Vellvehí i Altimira: El patrimoni medieval del Maresme en els museus

Enric Subiñà – Joaquim Graupera: Visita comentada pel patrimoni medieval d’Argentona

Comunicacions

Àmbit 1: l’Arqueologia medieval en el Maresme

Alexis Serrano Méndez: In memoriam Manel Riu i Riu. Precursor de l’arqueologia medieval científica a Catalunya

Enric Subiñà i Coll – David Farell i Garrigós: L’arqueologia i el patrimoni medieval d’Argentona

Joan Carles Alay – Joan Francesc Clariana: Notícia sobre una suposada galera medieval a la costa de Vilassar de Mar (El Maresme)

Joaquim Graupera Graupera: L’arqueologia dels paraments i del patrimoni edificat com a model per a l’anàlisi de les fases constructives d’alguns dels edificis medievals del Maresme: el campanar de Sant Julià d’Argentona, el priorat de Sant Pere de Clarà (Argentona), el castell de Vilassar i la capella de Sant Mateu de Premià.

Joan-Carles Alay i Rodríguez: El Castell de Burriac (2008-2010): Les pintades i el Llamp

Àmbit 2: Edat Mitjana i Moderna (tema lliure)

Joan Bou i Illa – Jaume Vellvehí i Altimira: Sis forns de calç del terme municipal de Tordera (Maresme): L’Església,Ca l’Aulet o Jofre, Can Casellas, Can Pica i Can Marquès

Montserrat Richou i Llimona: Contribució a l’estudi del Baix Maresme Medieval: la compravenda de la casa de Cabrera i altres drets (1392)

Benet Oliva i Ricós: Els Sala: entre vidriers i remences

Alexandra Capdevila Muntadas: Actes per a la proclamació del rei Lluís I a Mataró.

Antoni Llamas i Mantero: L’Auto de Fe. Un exemple de la concreció visible del poder inquisitorial.

Toni Marí: El Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral.Un recurs a l’abast de tots als aficionats a la història local

Per consultar els resums de les ponències cliqueu aquí.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.