Es publiquen les actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme

Image (1) maresme-medieval.jpg for post 10273Aquest més de gener s’ha presentat el llibre de les actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval celebrades el febrer de 2011. La presentació es va fer en el marc de la inauguració de l’exposició El món agrari a les terres de parla catalana organitzada pel Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell” i va anar precedida per la conferència L’Agricultura a Catalunya avui i demà, a càrrec de Pep Riera, pagès i ex Coordinador General d’Unió de Pagesos.  L’acte va estar organitzat conjuntament pel Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell” i el Grup d’Història del Casal amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Argentona.

El llibre L’Arqueologia medieval en el Maresme. Actes de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval és el número 94 de la revista Felibrejada del Grup d’Història del Casal. Aquest volum recull les ponències i les comunicacions presentades en les V Jornades. Els resums de les ponències s’han editat en paper, en un exemplar que inclou un CD amb els articles sencers i les fotografies de cada acte. També recull els arxius d’àudio dels dos programes de ràdio que paral·lelament es van emetre en el programa  El Racó del Grup d’Història del Casal a Mataró Ràdio (89.3 fm), emesos en la mateixa setmana de les Jornades i que tractaren també temes d’època medieval. El llibret també recull, al final, el debat on-line de les Jornades i el resum anual d’activitats del GHC.

Contingut del llibre:

Presentació

Ponències

Josep M. Vila i Carabasa: La recerca en arqueologia medieval a Catalunya: passat, present i perspectives de futur

Joaquim Graupera: La recerca arqueològica en el Maresme Medieval

Enric Subiñà i Coll: Valoració del patrimoni arqueològic medieval del Maresme

Jaume Vellvehí i Altimira: El patrimoni medieval del Maresme en els museus

Enric Subiñà – Joaquim Graupera: Visita comentada pel patrimoni medieval d’Argentona

Comunicacions

Àmbit 1: l’Arqueologia medieval en el Maresme

Alexis Serrano Méndez: In memoriam Manel Riu i Riu. Precursor de l’arqueologia medieval científica a Catalunya

Enric Subiñà i Coll – David Farell i Garrigós: L’arqueologia i el patrimoni medieval d’Argentona

Joan Carles Alay – Joan Francesc Clariana: Notícia sobre una suposada galera medieval a la costa de Vilassar de Mar (El Maresme)

Joaquim Graupera Graupera: L’arqueologia dels paraments i del patrimoni edificat com a model per a l’anàlisi de les fases constructives d’alguns dels edificis medievals del Maresme: el campanar de Sant Julià d’Argentona, el priorat de Sant Pere de Clarà (Argentona), el castell de Vilassar i la capella de Sant Mateu de Premià.

Joan-Carles Alay i Rodríguez: El Castell de Burriac (2008-2010): Les pintades i el Llamp

Àmbit 2: Edat Mitjana i Moderna (tema lliure)

Joan Bou i Illa – Jaume Vellvehí i Altimira: Sis forns de calç del terme municipal de Tordera (Maresme): L’Església,Ca l’Aulet o Jofre, Can Casellas, Can Pica i Can Marquès

Montserrat Richou i Llimona: Contribució a l’estudi del Baix Maresme Medieval: la compravenda de la casa de Cabrera i altres drets (1392)

Benet Oliva i Ricós: Els Sala: entre vidriers i remences

Alexandra Capdevila Muntadas: Actes per a la proclamació del rei Lluís I a Mataró.

Antoni Llamas i Mantero: L’Auto de Fe. Un exemple de la concreció visible del poder inquisitorial.

Toni Marí: El Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral.Un recurs a l’abast de tots als aficionats a la història local

Per consultar els resums de les ponències cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.