Troballa d’un tumor ovàric a l’esquelet d’una dona d’època romana, al jaciment de la Fogonussa (Sant Martí de Maldà, Urgell)

Image (1) 1_Fogonussa_NA.jpg for post 10225Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha trobat les primeres restes d’un tumor ovàric calcificat a la part dreta de la pelvis d’un esquelet d’època romana que correspon a una dona d’entre 30 i 40 anys.

Es tracta d’un tumor benigne anomenat teratoma, de forma arrodonida i superfície rugosa, que fa 44 mm de llargada i 44 mm de diàmetre, L’estudi macroscòpic i l’escàner han permès identificar al seu interior quatre dents de morfologia anòmala, dos d’elles adherides a la paret interna del tumor, i un petit fragment d’os. Els teratomes solen ser benignes i contenen restes de matèria orgànica, com ara pèl, dents, ossos i altres teixits. Fins ara, a la literatura científica no hi ha cap cas referenciat d’aquest tipus de tumor en restes antigues com el que presenta l’equip d’investigadors en un treball recent, que ha estat publicat a la revista International Journal of Paleopathology.

L’esquelet analitzat, d’uns 1600 anys d’antiguitat, estava complet i en molt bon estat de conservació, i formava part d’un enterrament  amb coberta de tegulae a doble vessant. L’enterrament procedeix de la necròpolis romana del jaciment de La Fogonussa, a Sant Martí de Maldà (Urgell), que va ser excavada per l’empresa Iltirta Arqueologia SL al 2010, i on es van documentar 45 tombes més. La investigació d’aquestes restes antropològiques ha estat liderada per Núria Armentano, de la Unitat de Antropologia Biològica de la UAB i d’ANTROPÒLEGS.LAB. Hi han participat també, l‘Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona I l’empresa Iltirta Arqueologia. Les excavacions al jaciment de la Fogonussa s’han realitzat amb motiu de les obres del Canal Segarra-Garrigues, promogudes per Aquaebro SA

Dintre del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia, el proper 22 de maig està prevista la conferència “La Fogonussa (Sant Martí de Maldà). Ibers, romans i visigots a la comarca de l’Urgell. Excavacions al tram IV del Canal Segarra-Garrigues.” on, sens dubte, tindrem l’ocasió de conèixer també els resultats d’aquesta recerca en paleopatologia.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.