Descobert al Marroc un nou dinosaure predador gegant, anomenat Sauroniops pachytholus

Fotografia: os de Sauroniops amb la seva posició en el crani i comparació de la mida del crani de Sauroniops amb la del crani humà. Andrea Cau
Fotografia: os de Sauroniops amb la seva posició en el crani i comparació de la mida del crani de Sauroniops amb la del crani humà. Andrea Cau

Des de l’Institut Català de Paleontologia – Miquel Crusafont ens fan arribar un estudi publicat en línia l’octubre de 2012 a la revista Cretaceous Research pels paleontòlegs Andrea Cau (‘G. Capellini’ Museum , Bolonya), Fabio M. Dalla Vecchia (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont) i Matteo Fabbri (Universitat de Florència), sobre el descobriment d’un nou fòssil de dinnosaure gegant predador, anomenat Sauroniops pachytholus, que va viure fa uns 95 milions d’anys al sud del Marroc. Tot i que alguns mitjans internacionals ja ho van anunciar a principis de novembre, l’article no s’ha pogut consultar en la seva totalitat fins ara.

Sauroniops va ser un membre de la família Carcharodontosauridae, un grup de dinosaures bípedes, gegants i carnívors que van viure durant el període Cretàcic a Euràsia, Àfrica i les Amèriques. La descripció d’aquesta nova espècie de dinosaure es basa en un sol, però peculiar, os gran del sostre del crani (l’os frontal) d’aproximadament 20 cm de llarg, que mostra que el dinosaure es va caracteritzar per una prominència en forma de cúpula per sobre dels seus ulls. Per això, els investigadors li van posar nom recordant a Sauron, el personatge de ficció del Senyor del Anells (JRR Tolkien) que té l’aspecte d’un ull gran, i ops, del grec “ull”.

Així doncs, Sauroniops va viure en l’ambient tropical deltaic que s’estenia al llarg del nord d’Àfrica fa uns 95 milions d’anys, juntament amb altres dinosaures gegants també predadors com Carcharodontosaurus i Spinosaurus, així com amb grans cocodrils i peixos d’aletes lobulades gegants. La mida de l’os del crani de Sauroniops suggereix que aquest rèptil tindria entre 10 i 12 metres de longitud.

La funció que podrien tenir uns ossos tan gruixuts al crani i la prominència en forma de cúpula sobre l’ull d’aquest dinosaure no està clara. És possible que els mascles d’aquesta espècie s’enfrontessin amb cops de cap durant l’època reproductiva, com ho fan els bòvids moderns que tenen un crani amb un gruix equivalent.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Trobareu l’article clicant aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.