El proper divendres 11 de gener de 2013 a les 11.30 hores a la sala d’actes de l’ICAC (Plaça d’en Rovellat, s/n, Tarragona), el doctorand Josep Francesc Roig Pérez farà la defensa de la seva tesi doctoral “La figlina del Vila-sec (Alcover, Alt Camp). Un centre de producció ceràmica de l’Ager Tarraconensis” ,dirigida per Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC).
El tribunal estarà format per Mercè Roca i Roumens (UB) presidenta, Ricardo Mar Medina (URV) secretari i Josep Maria Nolla Brufau (UdG), vocal.
Aquesta tesi té com a objectiu ampliar el coneixement dels centres de producció ceràmics de la zona de l’Ager Tarraconensis, una zona molt extensa geogràficament però poc excavada de forma extensiva. Aquest fet ha provocat que les interpretacions per tal d’entendre l’organització, la distribució, la lògica interna, la cronologia i la capacitat de producció d’una figlina concreta siguin molt limitades.
La intervenció arqueològica al jaciment del Vila-sec ha permès però identificar un centre de producció amb una superfície total d’uns 2.300 m² i tres fases cronològiques (entre l’època dels emperadors Tiberi-Claudi i la fi del segle II – inicis del segle III dC) amb un total de dotze forns de cocció (de diferents tipus), sis basses de decantació d’argila, una pastera, canalitzacions de tegulae i quatre àmbits destinats al tractament, modelatge i assecat de les peces ceràmiques. Aquesta tesi estudia aquest material ceràmicformat per: material constructiu (tegulae, imbrices i antefixes), pondera, ceràmica comuna (on destaquen: plats, cassoles, bols, ampolles, gerretes, morters, gibrells i tapadores), llànties, imitacions de copes de Terra Sigillata sud-gàl·lica, ceràmica de Parets Fines i d’altres formes de producció pròpia.