La molar documentada a la Cova de Mollet (Serinyà, Pla de l’Estany), de fa 215.000 anys, és la resta humana més antiga descoberta a Catalunya

Fotografia: Molar humana trobada a la Cova de Mollet. Universitat de Girona

El passat dilluns 17 de desembre de 2012 es van publicar les noves dades de les datacions de la molar trobada a la Cova de Mollet (Serinyà, Pla de l’Estant) coincidint amb la presentació del balanç de 15 anys d’obertura al públic del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, ja que la Cova de Mollet en forma part.

Les datacions, realitzades recentment i publicades també al Journal of Human Evolution, s’han realitzat a l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera de Barcelona (CSIC), tot i que hi han participat tres investigadors més d’institucions catalanes, que són prehistoriadors, geòlegs i/o paleontòlegs: Julià Maroto (Àrea de Prehistòria de la Universitat de Girona), Juan Manuel López-García i Hugues-Alexandre Blain (IPHES, Universitat Rovira i Virgili de Tarragona).

La dent, concretament la primera molar superior dreta d’un individu infantil, va ser descoberta l’any 1972 durant una excavació a la Cova de Mollet dirigida per J. M. Corominas. La troballa va tenir lloc a l’estrat inferior de la Cova de Mollet. Fins ara només havia estat datat en base a una cronologia relativa i imprecisa dels grans mamífers i del context arqueològic i estratigràfic de les excavacions inicials. És 40 anys després de la troballa que es confirma com la resta humana més antiga de Catalunya, de fa 215.000 anys.

Les intervencions recents han permès determinar amb més precisió els continguts paleontològics i arqueològics, han recuperat restes de microvertebrats i han propiciat mostres per a la datació radiomètrica, de tal manera que s’ha pogut obtenir la datació absoluta de dit estrat inferior, així com la reconstrucció del seu paleoambient i la seva caracterització climàtica.

Les campanyes d’excavació recents de la cova de Mollet han estat finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.