Lectura de la tesi doctoral “Producció, comerç i consum en la Tàrraco republicana. Els contextos ceràmics dels segles II-I aC” de Moisès Díaz García

Image (1) ceràmiques_Moi_Diaz.jpg for post 9485El proper divendres 14 de desembre a les 11:30 tindrà lloc la lectura de la tesi doctoral “Producció, comerç i consum en la Tàrraco republicana. Els contextos ceràmics dels segles II-I aC” de Moisès Díaz García a la sala d’actes de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

La tesi, dirigida per Joaquín Ruíz de Arbulo Bayona (URV/ICAC) i Diana Gorostidi (ICAC), s’apropa a la realitat de la història de Tàrraco des de l’arribada dels romans en el transcurs de la Segona Guerra Púnica fins a l’inici del Principat d’August, a través de l’estudi dels contextos ceràmics. El tribunal estarà format per Josep Maria Nolla Brufau (president), José Pérez Ballester (vocal titular) i Ricardo Mar Medina (secretari).

Aquest treball pretén apropar-se a la realitat de la història de Tàrraco des de l’arribada dels romans en el transcurs de la Segona Guerra Púnica fins a l’inici del principat d’August, a través de l’estudi dels contextos ceràmics. S’han recollit el major nombre possible de conjunts de vaixella ben contextualitzats estratigràficament, per establir, a partir de l’instrumentum domesticum, com era la dinàmica comercial de la ciutat als segles II i I aC, els hàbits de consum de la població, la seva evolució, i alhora establir la tipologia dels conjunts ceràmics que defineixen els diferents períodes dintre d’aquesta cronologia.

El treball incorpora i revisa els estudis sobre contextos significatius del període tardorepublicà a Tàrraco, revisa els contextos derivats d’intervencions d’urgència, recollits inicialment a les memòries d’excavació, i també aporta contextos d’excavacions recents en què el doctorand ha intervingut.

La tesi és una contribució per conèixer millor l’evolució de la ciutat de Tàrraco, des de la fundació del praesidium militar a la Part Alta a finals del segle III aC, tot dominant un oppidum ibèric que controlava la zona portuària, fins a la creació d’una nova ciutat de tipologia romana, que va ser la capital de la Hispània Citerior.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.