Fa 10 anys de la troballa de les primeres restes fòssils de Pierolapithecus catalaunicus, més conegut com a Pau

Crani d'en Pau. Salvador Moyà-Solà. ICP
Crani d’en Pau. Salvador Moyà-Solà. ICP

L’Institut de Paleontologia de Catalunya Miquel Crusafont (ICP) celebra aquesta setmana el 10è aniversari de la troballa de les primeres restes del primat fòssil Pierolapithecus catalaunicus a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia), conegut com Pau. Es va recuperar el crani i d’altres restes, que sumaren fins a 84 un cop acabades les excavacions uns mesos després. Des de llavors, s’ha consolidat Pierolapithecus com l’homínid fòssil clau a l’hora d’entendre l’origen de l’anatomia moderna dels grans antropomorfs i els humans.

En Pau, com s’anomena popularment l’espècimen fòssil de Pierolapithecus catalaunicus, es va donar a conèixer al món un 19 de novembre de 2004, quan es publicà a la revista Science la seva troballa i descripció. La singularitat i la importància de Pierolapithecus la completen la troballa d’altres quatre espècies d’homínids fòssils al Vallès-Penedès, cosa que fa de Catalunya l’indret amb un millor registre d’homínids fòssils del Miocè, fa entre 13 i 9 milions d’anys, quan es produeix l’origen de la família Hominidae.

Aquest mes de desembre, la revista Investigación y Ciencia publica un article dels investigadors de l’ICP David M. Alba i Salvador Moyà-Solà en el que repassen aquests 10 anys de recerca paleontològica.

L’ICP vol convidar tothom a celebrar aquesta efemèride científica del museu, a Sabadell, on des de setembre es pot visitar l’exposició “Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus”. A més, els dies 4, 12 i 14 de desembre de 2012, de 17h a 19h es podran veure les restes fòssils d’en Pau a la col·lecció de l’ICP.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.