Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “L’assentament del primer ferro de Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar, Montsià): resultats de la recerca arqueològica en els darrers anys”

Conferència “L’assentament del primer ferro de Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar, Montsià): resultats de la recerca arqueològica en els darrers anys”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 5 de desembre de 2012, 19:00h

Conferenciants: David Garcia, Isabel Moreno, Marta Mateu, Laia Font i Carme Saorin
Moderador: Gabriel de Prado

Des de la primera participació a la Tribuna d’Arqueologia de l’any 2001 on es van exposar els primers resultats dels treballs realitzats fins llavors a l’assentament del primer ferro de Sant Jaume (Alcanar, Montsià) s’han succeït un total d’onze campanyes. Al llarg d’aquest temps, el coneixement del jaciment i de la seva contextualització territorial i històrica ha augmentat notablement. En aquesta presentació s’exposarà una síntesi dels principals resultats assolits durant aquests anys.

|Galeria d’imatges |
______________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista realitzada als conferenciants.

 • Que explicareu a la xerrada de la Tribuna d’Arqueologia?

Farem una síntesi dels treballs efectuats al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar des de l’inici de les excavacions arqueològiques, l’any 1997, fins a l’actualitat. També hi exposarem els principals resultats que hem obtingut com a resultat d’aquests treballs en termes d’interpretació històrica.

 • A quin període pertany el jaciment de Sant Jaume?

Sant Jaume és un dels diversos jaciments arqueològics que podem trobar dins del terme municipal d’Alcanar, a la comarca del Montsià, en el marc de les Terres del riu Sénia. Presenta tan sols una breu fase d’ocupació, durant la primera edat del ferro, que es perllongà aproximadament entre el 650 i el 600 anE.

 • Quins aspectes caldria destacar de l’assentament?

Sant Jaume destaca per diversos aspectes. El primer d’ells, i que és el primer que sobta al visitant, és el grau de conservació de les estructures: els murs del jaciment, tant els que defineixen els àmbits com els elements defensius, conserven al voltant de 1,75-2,00 m de la seva alçada original. Quelcom similar podem dir respecte els materials mobles, especialment la ceràmica: Sant Jaume ha proporcionat una col·lecció arqueològica que podem considerar referencial per al període. Aquesta col·lecció, que inclou tant materials indígenes com fenicis, destaca tant per la quantitat com per la seva qualitat, diversitat i singularitat. Encara podríem destacar altres elements i circumstàncies, que en tot cas tractarem a la xerrada, com ara el seu sistema defensiu, la seva organització interior, l’elevada presència de materials fenicis, etc.

 • Pel que fa al vostre equip de recerca, la vostra acció en el jaciment es limita als treballs d’excavació?

No, ni molt menys! Els membres del GRAP (Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica) de la Universitat de Barcelona tenim molt i molt clar que la tasca d’excavació i estudi – és a dir, de recerca – que duem a terme en el jaciment va íntimament relacionada amb un seguit d’altres activitats i dinàmiques. Entre elles ens agrada sempre destacar les vessants de la divulgació i de la conservació i restauració del monument, a les quals pretenem dedicar també alguns minuts al llarg de la xerrada. Totes aquestes dinàmiques les desenvolupem, des del principi dels treballs, en el marc d’una intensa col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcanar, que sempre ha donat un suport incondicional a la continuïtat d’aquests treballs.

2 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “L’assentament del primer ferro de Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar, Montsià): resultats de la recerca arqueològica en els darrers anys”

 1. Ei, m’agradaria saber com podrem veure la conferència via internet, si serà a través d’aquest post, o des d’algun lloc en concret…
  Gràcies

  • Si, la pots seguir en aquest mateix post, i també a la pàgina web del Departament de Cultura http://www.gencat.cat/cultura/
   I recorda que si tens algun comentari o pregunta pels conferenciants, pots adreçar-los aquí mateix, o a travès de Twitter amb el hashtag #tribuna2012

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.