Publicació del Museu i parc natural de Valltorta-Gasulla del llibre “Art Rupestre de Valltorta-Gasulla, Museu i parc cultural”, de Ramon Viñas i J. Guillermo Morote

Image (1) llibre-IPHES.jpg for post 9315La presentación de la publicació es fa avui 27 de novembre de 2012, a les 12h, al Museu de la Valltorta (Tírig, Castelló), organitzada per l’Associació d’Amics del Parc Cultural de la Valltorta i el seu Museu, i serà un referent sobre el ric patrimoni d’art rupestre de la Valltorta-Gasulla.

Ramon Viñas, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), és coautor d’aquest volum, juntament amb Guillermo Morote, director del Museu de la Valltorta. El llibre està publicat en valencià, castellà i anglès, i es pot considerar com la versió actualitzada d’un llibre anterior, “La Valltorta, Arte Rupestre del Levante Español”, coordinat per Ramon Viñas i editat el 1982. Aquesta publicació va estimular la creació del Museu de la Valltorta que acull un nucli significatiu d’art rupestre llevantí de la Comunitat Valenciana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998.

El volum consta de sis capítols i 264 pàgines. Està plantejat com una guia per a la difusió dels conjunts rupestres més significatius de l’àrea del Maestrat i el seu Museu, una zona clau per a l’estudi de l’Art Llevantí amb els nuclis de la Valltorta i La Gasulla situats a la zona nord de Castelló, i que, en el seu conjunt, aporten més de 1.000 figures per a la comprensió i el coneixement de les últimes societats caçadores i recol·lectores que van habitar la zona del prelitoral mediterrani peninsular.

El llibre s’inicia amb una introducció general sobre l’art rupestre, a càrrec del secretari de l’Associació d’Amics del Parc Cultural de la Valltorta i el seu Museu, Federico García de Araoz, seguida d’una visió de l’Art Llevantí, a càrrec de Ramon Viñas, tracta des de la història de les investigacions de la Valltorta-Gasulla fins a les característiques d’aquestes manifestacions, els conceptes estilístics i la tècnica de les representacions, la cronologia i  la seva interpretació.

La part final, escrita per Guillermo Morote, se centra en la visita a les sales del Museu de la Valltorta, que recullen l’art rupestre de la Comunitat Valenciana, des del Paleolític superior fins la iberització, amb l’exposició de calcs, fotografies, la reproducció a mida natural de la Cova dels Cavalls, i materials arqueològics.

2 respostes a “Publicació del Museu i parc natural de Valltorta-Gasulla del llibre “Art Rupestre de Valltorta-Gasulla, Museu i parc cultural”, de Ramon Viñas i J. Guillermo Morote

 1. Bon dia, En dic Joan Casamajor i visc a Andorra. Llegint el diari ARA he vist un article respecte a l’edició d’un llibre-recull de l’Art Rupestre Llevantí a Valtorta-Gassulla. Sóc afeccionat d’aquest tema i m’agradaria saber si em podrieu enviar aquest llibre a contra-reembors o de la manera que creieu més adient doncs el vull regalar al meu fill.
  Per a la vostra informació, podeu entrar a l’adreça electrònica http://jordicasamajor.nirudia.com/
  on hi trobareu qüestions que us poden interessar de la recerca que el Jordi està fent a aquest respecte a Andorra i Catalunya(Cerdanya i altres).
  Moltes Gràcies.

  • Bon dia!
   Moltes gràcies pel vostre comentari i la informació que ens envieu.
   Responent a la vostra questió, podeu adquirir el llibre adreçant-vos a l’Associació d’amics del Parc Cultural de la Valltorta i el seu Museu, enviant un correu electrònic al secretari de l’associació: federico.araoz@hotmail.com
   És una publicació en tapa dura, multicolor, en 3 idiomes (valencià, castellà i anglès), amb un cost aproximat d’uns 30 €
   Atentament,
   Tribuna d’Arqueologia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.