Descoberta una nova resta de neandertal a la Cova del Gegant de Sitges (Garraf)

Imatge de la troballa
Imatge de la troballa

Un equip científic interdisciplinari format pels investigadors del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona Montserrat Sanz, Joan Daura i Josep M. Fullola; Laura Rodríguez i Rebeca García-González, de la Universitat de Burgos; Rolf Quam, de la Universitat de Nova York, i Juan Luis Arsuaga, de la Universitat Complutense de Madrid,  ha identificat una dent incisiva inferior de neandertal procedent del jaciment arqueològic de la Cova del Gegant de Sitges (Garraf).

La Cova del Gegant es converteix així en l’indret que més restes humanes neandertals ha aportat fins ara, ja que es tracta d’una de les escasses restes neandertals trobades a Catalunya, que, de moment, són quatre: la mandíbula de Banyoles, la dent de la Cova de Mollet, a Girona, i la mandíbula i la dent incisiva localitzada recentment també a la Cova del Gegant, ambdues amb una cronologia de 53.000 anys d’antiguitat. Aquestes dues darrers troballes es troben actualment a la Col·lecció Villalta, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La dent incisiva inferior de la Cova del Gegant correspon a un individu d’entre 8 i 10 anys, per tant es tracta d’un espècimen diferent al de la mandíbula identificada al mateix jaciment l’any 2005, que tenia més de 15 anys en el moment de la seva mort. La dent incisiva procedeix en concret de les excavacions realitzades els anys 1974-1975, coordinades per J. F. de Villalta, i que fins ara no n’havia estat verificada com a humana. La identificació d’aquesta nova resta antropològica ha estat possible gràcies a la revisió de la col·lecció de la Cova del Gegant al Museu de Ciències Naturals de Barcelona que han dut a terme els arqueòlegs de la UB.

| Per a més informació, cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.