Article: “DNA analysis in charred grains of naked wheat from several archaeological sites in Spain” al Journal of Archaeological Science

Granes carbonitzades de blat nu procedents de La Draga (Banyoles, Pla de l’Estany). Fotografia: Ferran Antolín.
Granes carbonitzades de blat nu procedents de La Draga (Banyoles, Pla de l’Estany). Fotografia: Ferran Antolín.

A l’edició d’enguany de la revista Journal of Archaeological Science hi apareix, entre altres, l’article “DNA analysis in charred grains of naked wheat from several archaeological sites in Spain” (anàlisi d’ADN en granes carbonitzades de blat nu procedents de diferents jaciments arqueològics d’Espanya), on es presenten els resultats de l’estudi sobre ADN antic realitzats en cereals prehistòrics que s’han conservat en diferents jaicments de la península ibèrica.

S’han estudiat un total de 128 granes de blat nu i 18 d’ordi procedents de diferents jaciments situats a la vessant oriental de la península ibèrica, que se situen en una forquilla cronològica que va des dels orígens de l’agricultura fins al canvi d’era.

Els resultats demostren que ha estat possible obtenir 11 amplificacions positives en 8 llavors parcialment carbonitzades però només en dues d’elles s’ha identificat un genoma específic en una mostra del bronze antic. La mostra correspon a blat hexaploide (Triticum aestivum L.), el qual,  per ara, representa la primera evidència d’ADN antic pel conreu del blat hexaploide en l’agricultura prehistòrica de la península Ibèrica.

| Descarregueu article |

2 respostes a “Article: “DNA analysis in charred grains of naked wheat from several archaeological sites in Spain” al Journal of Archaeological Science

  1. Hola. Suposo que us han proporcionat la foto que heu utilitzat per il·lustrar la notícia. Tanmateix, és meva, i així consta a l’article on va ser publicada. Pregaria que en citéssiu la font o afegíssiu al peu de foto (Fotografia: F. Antolín).

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.