Publicació de la Universitat de Barcelona del llibre “Las construcciones cristianas de la Tarraconensis durante la Antigüedad Tardía: topografía, arqueología e historia” de Jordina Sales Carbonell

Recentment s’ha publicat el llibre “Las construcciones cristianas de la Tarraconensis durante la Antigüedad Tardía: topografía, arqueología e historia” de Jordina Sales Carbonell, guanyadora de la 8è edició del premi Memorial Josep Barberà.

El llibre conté una àmplia investigació sobre la implantació d’edificis cristians en els paisatges urbans i rurals de la província romana de la Tarraconensis, plantejat com un procés no lineal ni uniforme, sinó que es desenvolupà al llarg de diversos segles i sota una gran diversitat de formes i circumstàncies, que van afectar la topografia , l’urbanisme i les arquitectures del món clàssic pagà. L’estudi d’aquest fenomen és bàsic per entendre el primer cristianisme peninsular, ja que les transformacions que es produeixen a partir de la Pau de l’Església són variades i riques en formes i matisos. Els pocs testimonis actualment coneguts d’edilícia cristiana tardoantiga a Hispània constitueixen necessàriament, partint de les referències disponibles per a la resta de l’Imperi, una part molt residual de les esglésies i edificis cristians que de ben segur ja devien existir abans de l’arribada dels musulmans a la península Ibèrica. Per això, el catàleg clàssic d’aquests ítems s’amplia notablement mitjançant l’estudi exhaustiu de les fonts literàries de l’època i de les restes de determinats jaciments. A partir de l’inventari comentat i crític que s’ha elaborat en aquest llibre és possible observar una sèrie de regularitats significatives que permeten arribar a unes conclusions regionals extensibles a la resta de l’Imperi.

Podeu fullejar l’índex clicant aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.