Restes fòssils d’ós panda gegant trobades a l’Abocador de Can Mata (Hostalets de Pierola, Barcelona) i a Daroca (Saragossa)

Image (1) fossils-panda.jpg for post 9140Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) en col·laboració amb investigadors del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat de València (UV) han documentat a l’Abocador de Can Mata (Hostalets de Pierola, Barcelona) i a Daroca (Saragossa) un nou gènere d’úrsid, Kretzoiarctos, que situa l’origen del llinatge del panda gegant a Espanya fa entre 11 i 12 milions d’anys.  Els resultats de les excavacions i posteriors investigacions s’han publicat a la prestigiosa revista PLOS ONE.

El panda gegant Ailuropoda melanoleuca, que actualment només habita a la Xina, hauria evolucionat a partir de formes més basals, de les quals les restes més antigues s’han trobat a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia) i a Nombrevilla (Daroca, Saragossa).

La filogènia del panda gegant ha estat objecte de debat entre biòlegs i paleontòlegs des de fa dècades. Gràcies a les dades moleculars, actualment sabem que és un úrsid, un tàxon germà dels óssos actuals. Però quins són i on estan els seus orígens són preguntes científiques encara sense resposta.

Fins fa poc, les restes fòssils del Miocè superior xinès, fa entre 7 i 8 milions d’anys, eren les restes més antigues dels Ailuropodinae, el grup que inclou els pandes actuals i les formes extintes conegudes dels panda gegants. En els darrers anys s’han publicat treballs presentant restes fòssils més antigues d’aquest grup trobades a Europa, però el registre era pobre i no permetia treure’n massa conclusions. En el treball que acaba de publicar la revista PLOS ONE, encapçalat per Juan Abella del MNCN i que compta amb la participació de quatre investigadors de l’ICP, es documenten noves restes de panda gegant trobades a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia), que complementen les trobades al jaciment de Nombrevilla 2 (Daroca, Saragossa), i que permeten descriure el gènere basal més antic de panda gegant. Kertzoiarctos és el nom que ha rebut aquest nou panda gegant extint, en memòria del paleontòleg grec Miklós Kretzoi, qui va liderar durant molts anys les excavacions dels famosos jaciments de Rudabánya (Hongria).

Amb les restes trobades fins ara, el llinatge del panda gegant tindria els seus orígens a la Península Ibèrica, estenent-se durant el Miocè mitjà per Euràsia. Durant el Plio-Plistocè la distribució d’aquest grup estaria ja només reduïda a la Xina i el sud-est asiàtic. Segons els mètodes genètics els ailuropodins s’haurien separat de les altres subfamílies d’óssos actuals durant el Miocè inferior, fa uns 20 milions d’anys.

Per a més información cliqueu aquí.

| Consulteu article PLOS ONE |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.