El Servei d’Arqueologia i Paleontologia consolida l’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu (Tordera, Maresme)

Fotografia: Quim Folch
Fotografia: Quim Folch

L’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu es troba al sud del terme de Tordera, prop del límit amb Pineda de Mar. L’estructura està formada per un pont de pedra lligada amb morter, amb una arcada de mig punt, que salva el torrent que baixa de la Font del Ferro. Sobre el pont discorren les restes del canal que transportava l’aigua.

Versemblantment, aquest pont forma part del mateix aqüeducte que en el paratge de Can Cua, ja dins del terme de Pineda de Mar, s’observa al marge de la carretera de Pineda a Hortsavinyà, i que conserva quatre grans arcades.

L’agost del 2012 l’aqüeducte de Sant Pere de Riu ja va ser objecte de treballs de restauració promoguts per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, amb finançament del Parc Natural del Montnegre-Corredor, i dirigits per la restauradora Maria Cardenal.

Des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia es va considerar necessari continuar els treballs de consolidacio i restauració, per tal d’actuar sobre el coronament del pont, el qual patia un greu deteriorament de les restes del canal. Amb despreniment de pedres i creixement de vegetació. Els treballs, desenvolupats entre els  mesos d’octubre i novembre,  van ser encomanats a l’empresa Àtics SL, i dirigits per l’arqueòloga Roser Pou i la restauradora M. Carmen Ruiz.

Els treballs han comportat diverses fases d’actuació. En primer lloc s’ha realitzat la neteja general i sanejament del canal d’opus signinum i les crestes dels murs del canal de l’aqüeducte. S’han excavat els  nivells de terres, vegetació i aportacions modernes fins el punt de que la neteja ara permet  veure tota la canal feta d’ opus signinum i les parets de mur que emmarquen aquesta canal de l’aqüeducte.

S’han consolidat els revestiments hidràulics d’opus signinum del canal, i s’han  fixat els fragment aïllats.  S’han recol·locat les  pedres despreses a les crestes dels murs. Per garantir l’evacuació d’aigua pluvial, s’han  realitzat  de pendents a les juntes i llacunes de la part superior de l’aqüeducte i s’ha instal·lat un tub de drenatge soterrat. Així mateix, s’ha realitzat la planimetria del monument en planta i secció, una tasca que es la primera vegada que es du a terme.

Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s