Dos cranis enclavats trobats a Ullastret confirmen que els ibers practicaven decapitacions rituals

Fotografia: MAC - Ullastret
Fotografia: MAC – Ullastret

Les excavacions arqueològiques dutes a terme durant els mesos d’agost i setembre a la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu (Ullastret) realitzades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, han posat al descobert una excepcional troballa en un dels carrers principals del jaciment: un conjunt de set restes cranials humanes, entre les quals destaquen dos cranis sencers amb evidències de tractament ritual, travessats per sengles claus de grans dimensions. Aquests, haurien estat exposats en un lloc públic, com a trofeus de guerra.

Aquesta troballa confirma la hipòtesi que els ibers de l’actual zona catalana devien seguir una tradició d’origen celta. No obstant, l’excepcionalitat rau en el fet que, fins a l’actualitat, només s’havien localitzat tres cranis enclavats sencers. I és que des de les primeres evidències publicades a principis del segle XX per Bosch Gimpera, les troballes aïllades de restes humanes en contextos urbans de l’edat del Ferro, tant a la banda peninsular com als oppida del sud-est francès, s’han succeït amb comptagotes. A Catalunya, el primer es va localitzar a principis del segle XX al peu de la muralla del poblat de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet i els altres dos van aparèixer en sitges, en el transcurs d’una campanya d’excavacions al Puig de Sant Andreu d’Ullastret l’any 1969. Totes elles integren el fons del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i configuren una col·lecció sense paral·lels a la resta de la península Ibèrica.

Aquests resultats han estat possibles gràcies a l’esforç conjunt de totes les institucions implicades, i de l’optimització d’aquests recursos. Ara però, resta realitzar l’estudi dels cranis, en què per primera vegada es farà servir la tecnologia més avançada, com la tomografia axial computeritzada, estudis d’ADN i d’isòtops estables. Gràcies a aquesta tecnologia i al bon estat de conservació dels cranis es preveu poder fer una reconstrucció volumètrica en 3D que ens permetrà, per primera vegada, conèixer el rostre d’un iber.

Podeu llegir la nota de premsa del dia 7 de novembre de 2012 clicant aquí.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.