Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “Cap del Vol. Un producte, un vaixell i un comerç de la Tarraconense a l’època d’August”

Conferència “Cap del Vol. Un producte, un vaixell i un comerç de la Tarraconense a l’època d’August”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 31 d’octubre de 2012, 19:00h

Conferenciants: Gustau Vivar, Rut Geli i Carlos de Juan
Moderador: Xavier Nieto

A finals dels anys setanta i principis dels vuitanta X. Nieto i F. Foerster van excavar parcialment el derelicte enfonsat davant de les costes de Port de la Selva conegut com Cap del Vol. El que es va documentar en aquells treballs tenia trets diferencials dels vaixells coneguts fins el moment, i la resta de la comunitat científica no en va valorar la rellevància. Amb l’avenç en el coneixement de l’arquitectura naval antiga s’ha fet necessari reprendre’n l’excavació per tal d’obtenir tota la informació necessària per comprendre’l amb tota la seva complexitat. Aquest és el primer exemple que podem afirmar de vaixell construït a la costa Tarraconense, amb unes característiques pròpies i amb elements procedents d’una tradició de construcció naval més antiga.

| Galeria d’imatges |

| Presentació de la conferència en PDF |
______________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb Gustau Vivar sobre alguns aspectes destacats de la conferència.

  • Què ha motivat el retorn al vaixell de Cap del Vol?

Cap del Vol va ser objecte de treballs arqueològics a finals dels 70 per part de X. Nieto i F. Foerster. Degut a la seva fondària i a les particularitats tècniques no es va poder obrir el conjunt del jaciment. Tot i això es van publicar els resultats de les intervencions que han estat la base per l’estudi de l’arquitectura naval de vaixells d’aquesta època. Ara era el moment de reprendre l’excavació i acabar-la per poder donar una informació complerta del vaixell  i de les seves característiques constructives.

  • Quin és el seu estat de conservació?

El medi aquàtic ha permès la conservació de bona part  del vaixell, això són 11 m d’eslora i gairebé 4 m de mànega del casc. L’estat de preservació de la fusta és tant bo que fins i tot es poden apreciar errors de serrat dels fusters (mestres d’aixa) que el van construir.

  • Quin és l’element més interessant que heu trobat en aquesta excavació?

Volíem entendre les característiques específiques d’uns vaixells particulars construïts en el canvi d’era per un comerç de vi de la Tarraconense. El que ens ha sobtat, ha estat observar uns trets distintius tan específics, que ens porten a defensar que aquest vaixell va ser construït per la població autòctona, amb una manera de fer pròpia del món indígena. Aquest vaixell aporta massa informació per poder respondre amb aquest espai, així que us esperem a la conferència del dia 31.

2 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2012-2013 “Cap del Vol. Un producte, un vaixell i un comerç de la Tarraconense a l’època d’August”

    • De res, Bruno. Actualment les pengem totes; en els posts de les conferències anteriors trobaràs també els vídeos.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.