L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica estudia el paisatge de la Creta minoica

Plana de Palaikastro i el seu entorn. Fotografia: Josep Maria Palet (ICAC)
Plana de Palaikastro i el seu entorn. Fotografia: Josep Maria Palet (ICAC)

Hèctor Orengo (investigador postdoctoral de la Universitat de Nottingham) i Josep Maria Palet (Investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica) estan analitzant el territori de la ciutat minoica de Palaikastro, a l’illa de Creta, des de la perspectiva de l’arqueologia del paisatge.

Ja en la primera campanya, aquest 2012, s’ha iniciat l’estudi arqueomorfològic de la xarxa viària a la plana de Palaikastro i s’ha identificat una estructuració ortogonal que es podria haver originat a partir d’una parcel·lació d’època grega clàssica, relacionada am la polis d’Ítanos,  situada al nord de Palaikastro. Tot i amb això, els treballs de recerca es troben en una fase inicial i caldrà esperar per a poder confirmar aquesta hipòtesi.

A més, la campanya també ha permès la localització d’una llacuna litoral, que sondejarà i estudiarà el Dr. Santiago Riera (Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona) i que dirigeix la recerca paleoambiental sobre l’evolució del paisatge de Palaikastro. Així mateix, s’han localitzat diverses granges minoiques i sistemes de terrasses en muntanya que segurament són d’època minoica. Aquests granges són sistemes agraris antics que es conserven força bé, en estat fòssil o reaprofitats per a espais agraris moderns. Totes aquestes hipòtesis s’hauran d’anar confirmant a mesura que avancin els treballs d’investigació, que està previst que continuïn fins al 2016.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.