Descobert un Mausoleu a la Vila romana del Casalot d’Espuny (Vilafranca del Penedès)

Vista general del marge amb els carreus del mausoleu romà reaprofitats. Fotografia: Magí Miret
Vista general del marge amb els carreus del mausoleu romà reaprofitats. Fotografia: Magí Miret

El passat mes de juny, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya va dur a terme una intervenció arqueològica d’urgència a la Vil·la romana del Casalot d’Espuny amb l’objectiu de determinar l’origen de diversos blocs de pedra desplaçats que haurien format part d’un antic mausoleu ubicat a l’entrada de la Vila romana del Casalot.

La zona del Penedès va ser intensament poblada durant l’època romana, tal i com testimonien les nombroses restes d’establiments romans o villae conegudes fins al moment. Un d’aquests establiments és la sumptuosa Vil·la romana del Casalot d’Espuny, situada al nord de Vilafranca del Penedès i que va ser descoberta a la dècada dels anys cinquanta per membres de la Secció d’Arqueologia del Museu de Vilafranca. Els diversos sondejos que van realitzar van permetre localitzar restes de murs i sitges, així com la recuperació de diversos materials arqueològics, com un fust de columna, pintures murals, tessel·les soltes de mosaic, vaixella de taula o grans gerres d’emmagatzematge. La cronologia dels materials documentats mostra una ocupació ininterrompuda des del segle I aC fins al segle V dC.

L’any 1997, l’esplanació d’un camp per a replantar una vinya va provocar la destrucció parcial d’algunes restes constructives de la vil·la i diverses sepultures, motiu pel qual, l’any següent es va realitzar una intervenció d’urgència per a documentar les restes afectades i delimitar l’extensió del jaciment. Durant les tasques d’excavació, es van localitzar diverses estructures de la vil·la, com un paviment d’hipocaust corresponent als banys termals de l’àrea residencial de la vila. Aquests treballs van permetre constatar la importància i el relatiu bon estat de conservació del jaciment.

Finalment, l’any 2011 la crema de rostolls del marge d’una vinya situada prop de la zona de necròpolis ja coneguda del Casalot d’Espuny va posar al descobert diversos blocs juxtaposats de pedra calcarenita local ben escairats i disposats al llarg de 9 metres, alguns dels quals estaven decorats. Aquest fet va portar a plantejar-se que es pogués tractar de blocs que haguessin format part d’un monument funerari monumental. Per tal de conèixer les característiques d’aquestes restes i poder protegir-les el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya va dur a terme el passat mes de juny la citada intervenció d’urgència, que va ser encarregada a l’empresa Àtics i va comptar amb la col·laboració del propietari dels terrenys, el senyor Jaume Gallego Rovira.

La intervenció va permetre comprovar que els blocs no es trobaven in situ sinó que van ser extrets d’algun punt de l’entorn durant la realització dels treballs agrícoles fa més d’un segle, moment en que van ser reaprofitats per bastir una part del marge de separació de dos camps (feixa). Les dimensions, els acabats de les superfícies i la presència d’elements decoratius en aquests blocs fan pensar que en algun indret molt proper hauria existit un mausoleu monumental, datat en època alt-imperial situat, molt probablement, prop d’algun camí d’accés a la Vil·la del Casalot d’Espuny on pugés ser fàcilment contemplat pels vianants. Sembla ser que el Mausoleu de la Vil·la del Casalot d’Espuny podria ser similar al conegut com a Torre d’Hèrcules o de Sant Josep situat a Vila Joiosa, a la Marina Baixa (Alacant) i que data de mitjans del selge II dC.

| Vegeu imatge del Mausoleu de la Torre d’Hèrcules |

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.