Finalitzats els treballs de consolidació de restes arqueològiques al jaciment Barranc de Gàfols (Ginestar, Ribera d’Ebre)

Image (1) Gafols.jpg for post 8299

La intervenció d’adequació i consolidació del jaciment Barranc de Gàfols (Ginestar, Ribera d’Ebre) s’ha planificat i desenvolupat en quatre fases successives durant els mesos de juliol i agost de 2012 sota la direcció arqueològica de Josep Maria Pérez Suñé (Rams Domenech SC Arqueologia i turisme) i Jose Miguel Gallego (Artifex – Conservació i recreació del patrimoni arqueològic). Aquests treballs de consolidació i restauració estan inclosos dins del Programa de Consolidació de Jaciments Arqueològics i Paleontològics, desenvolupat pel Departament de Cultura, Direcció General del Patrimoni Cultural, amb pressupost del Servei d’Arqueologia i Paleontologia  de la Generalitat de Catalunya.

Els agents climàtics i la abundant proliferació de la vegetació local, havien donat com a resultat unes estructures en greu perill de desaparèixer definitivament. El seu precari estat de conservació requeria una intervenció urgent per evitar més pèrdues en els murs. El jaciment protohistòric de Barranc de Gàfols ocupa una àrea d’uns 600 m2 sobre una terrassa situada al costat mateix del torrent homònim, al terme municipal de Ginestar  a la comarca de la Ribera d’Ebre. Durant les successives campanyes d’excavació arqueològica, els investigadors varen diferenciar dos períodes d’ocupació, corresponent la majoria de les estructures arquitectòniques conservades al període més recent (datat dins del segon quart del segle VI aC); en total, un conjunt de tretze cases, o recintes de planta rectangular (bastides amb murs de toves rectangulars col·locades verticalment sobre sòcols o basaments fets amb cairons de pedra calcària i còdols lligats amb argamassa de fang), organitzades a l’entorn de tres carrers de traçat rectilini, d’una amplada lleugerament superior a 1 metre, aproximadament paral·lels i perpendicular entre ells, que defineixen al menys quatre agrupacions o blocs constructius diferents, separats per almenys tres carrers de traçat rectilini. El conjunt és completat pels recintes XIX i XVIII, i per una cisterna o bassa.

Al llarg de dita intervenció, s’ha prioritzat la consolidació de la part més representativa de les estructures muràries del jaciment, concretament tots els murs del bloc constructiu A, a més dels murs més orientals: l’anomenat recinte XII del bloc constructiu B, i els murs dels recintes 1, 2 i 4 del període més antic. Dissortadament, la resta de murs conservats s’han deixat per intervenir en properes campanyes, per tant queda pendent de completar el procés de consolidació.

L’excavació del jaciment de Barranc de Gàfols es va emprendre dins del marc del projecte de recerca titulat «Projecte de recerca arqueològica sobre les estratègies d’ocupació del territori i la seva evolució a les comarques del curs inferior de l’Ebre durant la protohistòria i l’antiguitat», dirigit per Joan Sanmartí, i del projecte PB86-078, que va permetre desenvolupar un treball de prospecció intensiva a les comarques del Baix Ebre i de la Ribera d’Ebre, que, entre molts altres, va permetre descobrir el jaciment de Barranc de Gàfols. L’excavació es va iniciar el 1990 i es perllongà fins el 1998, sota la direcció de D. Asensio, M.C. Belarte, M.T. Mascort, J. Noguera, J. Sanmartí i J.Santacana.

Galeria d’imatges

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.