L’ICP inicia les excavacions paleontològiques d’un nou jaciment al Torrent de Vallparadís (Terrassa, Vallès Occidental)

Image (1) Hortes-dels-Frares.png for post 8152 L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) va iniciar el dilluns 27 d’agost de 2012 tres setmanes de treballs paleontològics al Parc de Vallparadís (Terrassa, Vallès Occidental) en les excavacions d’un nou jaciment paleontològic que permetrà obtenir noves dades sobre com era Catalunya ara fa més d’un milió d’anys. El nou jaciment, anomenat ‘Hortes dels Frares’, és el tercer jaciment que s’excava al Torrent de Vallparadís, després de Cal Guardiola i Vallparadís Estació. En aquests darrers dos jaciments s’hi recuperaren més de 35.000 restes fòssils de grans vertebrats i més d’un miler de restes vegetals.

Vallparadís és una zona paleontològica d’un interès excepcional donat que presenta una de les seqüències més importants i més extenses cronològicament del Pleistocè inferior Europeu, moment en què els primers humans van arribar a la Península ibèrica. La seqüència d’aquesta zona inclou nivells d’edats compreses entre el Vil·lafranquià final (fa entre 1,4 i 1,2 milions d’anys) i el Galerià (fa menys de 600.000 anys), cobrint així un període de temps de gran rellevància en relació a la dispersió dels primers humans a Europa Occidental.

Els treballs de prospecció, que es van fer a principis de juny d’aquest any i que consistiren en sondejos geotècnics en profunditat, indicaven que les Hortes dels Frares es pot tractar d’un jaciment clau alhora d’entendre el paleoambient en el que van viure els primers humans. En aquest nou projecte la intenció és obtenir dades de la part més antiga del Torrent, de fa prop d’1,5 milions d’anys, i així conèixer com era el Vallès abans dels primers pics glacials forts del canvi climàtic que va patir Europa fa prop de 1,2 milions d’anys.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.