Intervenció arqueològica a l’antic convent de Sant Francesc (Montblanc, Conca de Barberà)

Image (1) convent-Montblanc.jpg for post 8149Durant els anys 2011 i 2012 l’Ajuntament de Montblanc ha portat a terme dos projectes paral·lels que han comportat l’estudi arqueològic de les restes de l’antic convent franciscà de la població. Per una banda s’està executat un projecte de construcció, sobre les restes de l’antic convent, d’un centre cultural que portarà el nom d’Anselm Turmeda. En paral·lel s’ha procedit a la urbanització de la plaça de Sant Francesc, situada a l’entorn dels antics edificis conventuals. El conjunt del projecte està dirigit per l’arqueòleg Josep M. Vila.

Les intervencions arqueològiques que han acompanyat aquests treballs han permès reunir dades noves sobre l’estructura i dimensions d’aquest convent medieval, fundat entorn al 1238, que va resultar molt malmès després de la Desamortització. Només l’antiga església gòtica, tot i que durant molts anys va funcionar com a fàbrica d’alcohols, havia conservat la seva estructura original.

La intervenció ha permès estudiar en el seu conjunt l’estructura antiga del monestir. S’ha pogut determinar, en aquest sentit, que en origen el convent de Sant Francesc de Montblanc tenia unes dimensions molt superiors a les que es coneixien en el moment d’iniciar-se la intervenció. Així s’han localitzat nous edificis conventuals tant al sud com a l’oest del perímetre que fins al moment es coneixia. Les troballes permeten visualitzar una estructura força extensa, tal com acostuma ser l’arquitectura dels monestirs franciscans. Queda clar també, a partir de les dades disponibles, que a finals del segle XVI el convent va patir una reforma molt important que va comportar la reducció del perímetre edificat i la transformació de la resta en zona d’horts. És aquest recinte el que ha arribat a nosaltres.

Tot i que les dependències interiors del convent van resultar molt afectades per la seva utilització moderna com a magatzems de la fàbrica d’alcohols instal·lada a l’església, la intervenció arqueològica ha permès identificar i estudiar en la seva totalitat el conjunt de dependències, una part de les quals ja havien estat localitzades en una intervenció anterior de 1999. Amb l’excavació actual s’han pogut interpretar millor alguns espais i documentar-ne de nou altres, com ara l’antic celler del convent i una capella, dedicada primer a la Immaculada Concepció i posteriorment a Sant Macià i que estava situada en l’indret on en època medieval hi havia el refetor.

Paral·lelament, s’han recuperat un bon nombre d’elements escultòrics i arquitectònics vinculats amb l’antic convent que han de permetre reconstruir part de les galeries del claustre de Sant Francesc amb peces originals.

En definitiva, la intervenció a l’antic convent de Sant Francesc ha capgirat en bona part la idea que es tenia amb anterioritat sobre les dimensions i característiques d’aquest monument emblemàtic, almenys pel que fa a la seva església, de la vila medieval de Montblanc.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.