Continua l’excavació de l’hipogeu prehistòric aparegut a La Sagrera

Image (1) Hipogeu-Sagrera1.jpg for post 8056El passat mes de gener, durant el transcurs de les obres de construcció de l’estructura de l’estació de l’AVE a La Sagrera es va localitzar un hipogeu d’època prehistòrica. Des del dia 11 de gener fins al dia d’avui, arqueòlegs i antropòlegs han extret 170 esquelets i 98 articulats.

En el moment de la descoberta de l’hipogeu, el gener de 2012, es va documentar un primer nivell compost de 77 individus, la majoria en connexió anatòmica. Actualment, l’equip que treballa a La Sagrera ha comptabilitzat 195 individus, 170 dels quals ja han estat excavats.

En l’extracció d’individus hi treballa un equip format per antropòlegs i arqueòlegs que utilitza un complex i rigorós mètode d’excavació i registre. En primer lloc, abans de procedir a l’excavació de les restes, s’identifiquen els individus que es poden extreure més fàcilment, se’ls dóna un número d’individu, se’ls documenta i es tracten fotogràfica i topogràficament. A mesura que s’exhumen els individus, es guarda cada ós dins d’una bossa de plàstic identificada amb el codi de l’excavació, l’any, la UE (Unitat estratigràfica), la UF (unitat funerària) i la definició de l’os. Un cop extrets els individus aquests es guarden en caixes que són dipositades als magatzems del Museu d’Història de Barcelona.

Pel que fa a la datació de l’hipogeu, sembla ser que respon a cronologies del Neolític Final. Cal destacar l’extracció, la setmana passada, del primer exemplar de ceràmica sencer aparegut a l’hipogeu. La peça, ubicada a la part nord-est, correspon a un petit bol fet a mà, amb la pasta negra i un petit forat prop de la vora. La troballa suposa una dada a destacar, ja que, fins al moment, el material ceràmica aparegut en l’excavació és escàs.

Finalment, amb l’objectiu de precisar millor la cronologia, s’han extret cinc mostres de diversos individus per a la seva posterior datació amb Carboni 14. Tot i amb això, caldrà esperar al final de les tasques d’excavació i laboratori, així com als resultats de les analítiques, per a completar la informació que aquesta valuosa troballa pot aportar.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.