60è aniversari del descobriment de Les Coves del Toll (Moià, Barcelona)

Imatge dels pioners en l’excavació de les Coves del Toll. Fotografia cedida per Cristina Casinos Molina.

El passat 15 de juliol es va celebrar el 60è aniversari del descobriment de les Coves del Toll, documentades l’any 1952 per part de Francesc Rovira i la seva mare, Sofia Luitz, tot i que no va ser fins el 1954 que varen reobrir l’entrada actual de la Cova del Toll. Des de llavors les excavacions es van anar succeint fins el 1960. Els resultats d’aquestes excavacions van ser difosos en nombrosos articles, congressos internacionals i una exposició a Barcelona. A partir de l’any 1976, les excavacions han continuat en diverses campanyes durant els anys 1976, 1985, 1996, 1998, 2008, 2009 que han rebut el suport del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. L’acte  es va celebrar a la Surgència de la Cova i hi van assistir més de 200 persones, entre les quals es trobaven els pioners que van entrar-hi a principis dels anys 50.

El complex de les Coves prehistòriques del Toll es troba situat al terme municipal de Moià, a la Comarca del Bages (Barcelona). Les Coves estan dividides en dos sectors. D’una banda, la Galeria Sud, que consta de 108 metres de longitud, és la zona que va ser ocupada per l’home prehistòric. De l’altra, la Galeria Est, de 80,55 metres, voreja, travessa o passa per sobre d’un curs fluvial o riu intermitent. Té forma de L i presenta un total de 1.148 metres de profunditat, 180,55 dels quals són visitables. El complex està integrat per quatre cavernes i un avenc que es van formar durant el Pliocè. La cova principal té forma d’una gran T amb dues sortides i un recorregut de gairebé 2 kilòmetres, dels quals 158 metres són visitables.

La Cova del Toll és una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del Quaternari de la glaciació de Würm, ja que conté restes de trenta-cinc espècies diferents de mamífers, alguns d’ells extingits, com hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu o isard, entre altres. A més a més, s’hi ha constat la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat), gràcies a les restes de foc i sílex documentades dins la cova.

El  Museu Arqueològic de Moià, organitzat a partir de les restes trobades a les Coves del Toll, conserva les restes trobades al complex de les coves prehistòriques del Toll.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.