L’ICP prepara la seva primera exposició temporal, sota el títol “Gairebé Humans: Origen i Evolució dels hominoïdeus”

Image (1) Quasi-Humans.jpg for post 7879La primera exposició temporal del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) que portarà per títol “Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus” s’inaugurarà durant la primera setmana de setembre i pretén donar algunes respostes a les preguntes que sempre ens fem com a espècie: d’on venim?, per què som com som? Només l’estudi dels fòssils ens permet reconstruir la història de la nostra superfamília, els hominoïdeus.

Al Museu de l’ICP actualment s’ultimen els detalls del muntatge d’aquesta exposició temporal a través de la qual s’explica la història de la superfamília de primats de la qual formem part els humans. La mostra s’inaugurarà durant la primera setmana de setembre i ha comptat amb el finançament d’Unnim Obra Social i la col·laboració del comissariat científic de David M. Alba, investigador Ramón y Cajal de l’ICP, que és un dels experts en evolució humana d’aquest centre. Laura Celià, responsable del museu i de la col·lecció, és qui ha coordinat els continguts i la producció. Aquesta exposició permetrà veure per primera vegada el conjunt d’hominoïdeus fòssils catalans. Alguns dels seus protagonistes destacats seran els homínids fòssils de la conca del Vallès-Penedès, entre els quals el Pierolapithecus catalaunicus n’és el més conegut.

El registre fòssil català és únic al món pel que fa a la quantitat i diversitat de primats fòssils. Més concretament, el conjunt d’homínids fòssils de fa entre 13 i 9 milions d’anys, poc després que els homínids se separessin de la resta d’hominoïdeus, fa de la paleontologia catalana un punt de referència en la ciència internacional. D’entre aquests fòssils destaquen les restes de Pierolapithecus catalaunicus, Hispanopithecus laietanus i Anoiapithecus brevirostris, coneguts com a Pau, Jordi i Lluc, respectivament. La mostra permetrà també commemorar el desè aniversari de la troballa d’en Pau al jaciment de Barranc de Can Vila 1, a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia).

“Gairebé Humans” s’ubicarà a la primera planta del museu i ocuparà una superfície de 100 m2. El discurs expositiu comença fa uns 23 milions d’anys, quan apareixen els primers hominoïdeus, i ens porta fins a l’actualitat. A través de 6 àmbits es mostraran als visitants els representants més rellevants dels primats hominoïdeus, amb fòssils, rèpliques, reconstruccions i altres recursos que permeten comprendre l’evolució des dels primats més arcaics fins a la nostra espècie, Homo sapiens.

L’ICP compta amb un grup de recerca especialitzat en paleoprimatologia i evolució humana, encapçalat per l’investigador ICREA i director del centre, Salvador Moyà-Solà, que excava i estudia el registre de primats fòssils de Catalunya.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.