Noves troballes al recinte del Call jueu de la ciutat de Girona

Vista del sector sud del pati amb el mur i la claveguera del segle XVII al centre. Imatge cedida per Montserrat Mataró.

Entre l’11 de juny i el 20 de juliol s’ha realitzat una intervenció arqueològica a les instal·lacions de la Força Vella o recinte de la ciutat romana on, a partir del segle XII, s’hi va establir i desenvolupar el Call jueu de Girona i on al segle XV l’aljama hi va construir la tercera i darrera sinagoga coneguda fins al moment.

La intervenció ha anat a càrrec del Centre Bonastruc ça Porta, entitat municipal que es dedica a l’estudi i difusió del passat medieval jueu de la ciutat de Girona. L’excavació s’ha centrat en el pati inferior, ubicat a l’extrem sud-oriental de l’immoble, que és el punt on hi va haver la carnisseria jueva.

L’exploració arqueològica ha documentat restes materials d’època medieval que aporten una valuosa informació de l’estructura urbana d’aquest sector del Call. S’han identificat i descobert vàries estances d’una casa del segle XIII perfectament encaixada en els retalls verticals de la roca natural del subsòl, així com un potent nivell d’incendi datat vers la darreria del segle XIV que va arruïnar la casa. Amb tot, la casa es va reparar parcialment fins que, en ple segle XV, es va enderrocar i colgar sota una potent capa de runa. Al segle XVII s’hi va construir una altre edifici amb un mur i una claveguera que travessen de cap a cap el pati. Finalment, als segles XIX i XX s’hi van fer passar altres clavegueres que han fressat gairebé tot el pati.

| Per a més informació, cliqueu aquí |

| Descarregueu planta de l’excavació aquí |

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.