Interessants resultats arqueològics del 66è Curs d’Arqueologia d’Empúries

Fotografia: MAC - Empúries
Fotografia: MAC – Empúries

Demà dissabte finalitza la 66a edició del Curs d’Arqueologia d’Empúries, en la qual han participat 30 arqueòlegs d’arreu del món. Al llarg de 3 setmanes d’intervencions arqueològiques a la ciutat romana, s’han excavat tres sectors diferents de l’anomenada insula 30 de la ciutat romana.

Els resultats més significatius de les excavacions han estat, d’una banda, dues tabernae o establiments comercials situades al costat de les termes públiques de la ciutat romana, i d’altra, els de la continuació de l’excavació d’un dels carrers principals (cardo B) que van de nord-sud de la ciutat romana. Aquesta intervenció ha permès ampliar amb noves dades el coneixement de l’evolució d’aquest sector de l’urbanisme de la ciutat, especialment en la fase més tardana.

Les excavacions han permès recuperar nombrosos elements de la vida quotidiana romana directament relacionats amb dos oficis o activitats comercials. En una de les tabernae s’han trobat diversos objectes relacionats amb la pesca, concretament gran varietat de ploms de xarxa que servien per fixar la xarxes al fons del mar. També s’han trobat diversos hams de grans dimensions que fan pensar en pesca de peixos grans com ara tonyines o similars. Això fa pensar que podria tractar-se d’un petit comerç dedicat a la venda de peix (s. II-III dC). En el rebliment d’aquesta taberna relacionada amb la pesca s’ha trobat un fragment de labrum (gran pica utilitzada sobretot en edificis termals) amb un petit fragment d’inscripció (SVO).

A l’excavació de l’altra tabernae s’han trobat diversos elements relacionats amb la vinya i el vi: alguns objectes com ara ganivets o un petit podall de podar vinyes, i més de 25 monedes romanes. També hi han aparegut les restes de dos grans dolia, encastats al terra que es devien utilitzar per emmagatzemar el vi. Es calcula que cadascun dels recipients podria tenir una capacitat d’uns 800 litres. S’ha descobert també una pedra treballada de premsa de vi que servia d’encaix per fixar al terra una de les vigues de la premsa de vi. Aquesta taberna podria correspondre al segle II dC.

Per a més informació:
Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries
Joaquim Monturiol i Sanés
Tel. 972 770 208 | jmonturiol@gencat.cat

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.