Documenten a Cuenca el fòssil del rèptil volador responsable de la dispersió de flors al món

Image (1) Crani-reptil-fossil.jpg for post 7761Un equip de la Unidad de Paleontología de la Universidad Autónoma de Madrid han descobert les restes fòssils d’un crani al jaciment de Las Hoyas (Cuenca), considerant-se una nova espècie de pterosauri.

El crani, que es pot observar des del 10 de juliol de 2012 al Museo de las Ciencias de Castilla-La Mancha, es tracta d’una singular evidència dels primers vertebrats que van sobrevolar la Terra. Els pterosauris van ser rèptils que es van diversificar durant el Mesozoic modificant el seu disseny corporal per adaptar-lo al vol.

La notícia es va publicar a la revista PloS ONE i s’explicava que el crani documentat a Las Hoyas pertanyia al Cretaci Inferior (de fa 125 mil·lions d’anys), que no comptava amb una dentadura ni amb una cua i que possiblement tenia una ostentosa cresta sobre el crani. Tenia un bec agut que els cinetífics atribueixen a una dieta granivora, fet que suposa l’evidència més antiga d’aquesta adaptació alimentaria en pterosauris. El crani en qüestió medeix entre 35 i 40 cm i ha rebut la denominació cinetífica de Europejara olcadesorum.

L’article de la revista PloS ONE, firmat per investigadors Unidad de Paleontología de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) i del Museo Geominero de España (IGME), remarca la idea que l’espècie documentada a Las Hoyas està emparentada amb els tapejarids, una família de pterosauris que fins avui només s’havien documentat a la Xina i Brasil. Per tant, aquesta seria la primera evidència europea d’una espècie que sense voler-ho, es va encarregar de transportar llavors de plantes amb flor. Unes tipologies de plantes tropicals que durant el Cretaci Inferior van estar presents a la Península Ibèrica.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.