Investigadors de l’ICP documenten un nou jaciment de dinosaures a Basturs (Pallars)

Image (1) basturs1.jpg for post 7744L’Institut Català de Paleontologia (ICP), en col·laboració amb el Museu de la Conca Dellà, ha iniciat les excavacions d’un nou jaciment de dinosaures a Basturs (dins del municipi d’Isona i Conca Dellà, Pallars), descobert recentment per dos veïns de la localitat.

Pere Galceran, propietari de la formatgeria Villavella, i el seu fill Lo Pere Xic van ser els responsables de la troballa i els que van informar sobre les restes que afloraven a la superficie presentant unes mides considerables, fet que marca l’excepcionalitat del jaciment. La troballa es va sonar quan Lo Pere Xic pasturava el ramat i es va adonar que hi havia restes fossilitzades molt a prop de la seva finca. De seguida van pensar en dinosaures, perquè els veïns de Basturs coneixen bé les restes d’aquests animals, dels que se n’han recuperat més d’un miler al municipi. Els paleontòlegs de l’ICP i del Museu de la Conca Dellà de seguida van confirmar la troballa, i van adonar-se que segurament es tractava d’un jaciment espectacular. El nou jaciment es coneix com Costa de les Solanes.

De seguida es va procedir a la petició del permís d’intervenció al Departament de Cultura per poder excavar, preparar l’equip de paleontòlegs i el material, i tot plegat sense fer massa soroll, perquè els ossos estaven gairebé desenterrats i es corria el perill que algun “caçador de fòssils” furtiu se’ls endugués.

Poc després d’iniciar la campanya ja van aparèixer els primers ossos fòssils de mida excepcional. Pel que els investigadors han pogut observar, les restes pertanyen a dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, coneguts també com a dinosaures amb bec d’ànec, per la peculiar forma plana del seu musell. D’aquets dinosaures, tant ossos com petjades, se n’han trobat en molts jaciments de la Conca. El jaciment que s’acaba de descobrir, però, en serà un dels més destacats.

Aquest jaciment, com tots els que es troben a la Conca, conserva restes dels darrers dinosaures que van viure a Europa, fa entre 70 i 65 milions d’anys. Precisament és en aquesta època quan una catàstrofe planetària, tal vegada la caiguda d’un meteorit que va provocar canvis mediambientals brutals, va provocar l’extinció de gairebé totes les espècies de dinosaures.

Les excavacions que van començar ahir s’allargaran fins el 13 de juliol, i s’emmarquen en el projecte de recerca sobre els dinosaures del Pirineu català que encapçala l’investigador de l’ICP Àngel Galobart, i que compta amb la col·laboració dels paleontòlegs del Museu de la Conca Dellà. En el projecte col·laboren també investigadors del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.