Un estudi realitzat per l’investigador Juan Francisco Ruiz, de la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM), data les pintures documentades a l’Abrigo de los Oculados en el Calcolític, concretament, entre mitjans del IV mileni aC i inicis del I mileni aC.
L’estudi, dut a terme per un equip multidisciplinar, s’ha pblicat a la revista Journal of Archaeological Science, i conclou que gràcies a la datació per carboni 14 s’han pogut establir dates amb força precisió anteriors i posteriors a l’activitat pictòrica.
D’altra banda, els investigadors incideixen que la datació concorda perfectament amb els pictogrames que apareixen a les pintures: personatges amb grans lòbuls oculars. Unes figures que van aparèixer a finals del Neolític i es documenten fins a l’aparició de la ceràmica campaniforme, per tant, el període de temps que correspon al Calcolític. Aquesta iconografía esquemàtica que es documenta a l’Abrigo de los Oculados s’ha considerat una nova línia d’estil relacionada estretament a les societats calcolítiques de la Península Ibèrica.