S’inicia el Pla Barcino per tal de recuperar les restes arqueològiques romanes de la ciutat de Barcelona

Image (1) Pla-Barcino.jpg for post 7565El passat 20 de juny de 2012 el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Ciurana va anunciar la posada en marxa del Pla Barcino, que afectarà a la ciutat de Barcelona (antiga colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino), amb l’objectiu d’actuar i de recuperar les restes arqueològiques romanes que la ciutat ofereix per a que deixin de ser sopreses arran de les obres que es realitzen a la ciutat.

Els treballs que s’hi realitzaran formen part d’un pla programat, fet inèdit a l’àmbit l’arqueologia d’una ciutat. Aquests treballs es duran a terme en els propers 3 anys i es fixaran en diverses actuacions.

–  La recuperació dels trams de muralla de la ciutat: ja en època romana tenia una funció més estètica que militar, per aquest motiu, s’enderrocaran dos edificis del carrer del Sotstinent Navarro i es restaurarà una torre situada a la plaça dels Traginers.

– La musealització d’algunes domus de l’el·lit de Barcino amb els seus mosaics, pintures (en el cas de l’exemple de la lira documentada al número 15 del carrer Avinyó), i d’altres.

–  La reforma de l’Arxiu Administratiu de la ciutat per tal de recuperar la domus que hi ha sota del subsòl, un petit palauet amb termes privades, mosaics i paviments de qualitat.

– La definició del perímetre del fórum de la ciutat romana a partir d’un estudi amb georadar en l’espai que actualment ocupa la plaça Sant Jaume.

– L’estudi en profunditat el subsòl de la basilica de Sant Just on es van documentar el passat mes de gener les restes del que podria ser un dels primers indrets de culte cristià de la ciutat.

A banda dels treballs estrictament arqueològics, també es pretén ampliar l’àrea oberta al públic del Museu d’Història de la Ciutat, amb la creació un subterrani de 500 metres de llarg que avançarà des de la seu del museu en direcció a la catedral de Barcelona per on es podrà gaudir de la visita d’un antic baptisteri.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.