L’arranjament dels cims del Turó de la Rovira, Premi Ex Aequo del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2012

Image (1) timthumb.php_.jpg for post 7399El proper 29 de juny de 2012 a les 18:30h tindrà lloc el lliurament del Premi  Europeu  de l’Espai Públic Urbà 2012 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. La restauració paisatgística i millora de l’accessibilitat d’un mirador on se solapen les restes d’unes bateries antiaèries de la  Guerra Civil amb els de l’assentament informal que posteriorment les va colonitzar als cims del Turó de la Rovira han merescut el Premi Ex Aequo 2012.

En el transcurs de la Guerra Civil espanyola, l’aviació feixista italiana va fer de Barcelona el primer camp de proves d’una tàctica sanguinària anomenada “bombardeig estora”, pràctica que va ser generalitzada durant la Segona Guerra Mundial. La ciutat disposava, com a única defensa, d’una àmplia xarxa de refugis subterranis construïts per la mateixa població i d’un sistema de bateries antiaèries instal·lat pel Govern de la República. La primera d’aquestes bateries es va erigir el 1937 al cim del Turó de la Rovira.

Aquesta infraestructura militar va quedar abandonada un cop acabada la Guerra Civil. Des dels inicis de la postguerra, les seves restes van ser aprofitades per aixecar l’assentament informal conegut com els Canons, un conjunt de més de cent cases autoconstruïdes.

Les darreres barraques van ser enderrocades poc abans dels Jocs Olímpics de 1992 i el lloc va quedar abandonat durant vint anys. A iniciativa d’una agència municipal dedicada a la promoció del Carmel, que col·labora amb el Museu d’Història de la Ciutat, es va endegar un projecte de restauració paisatgística per reconvertir el lloc en un centre d’interpretació història, un espai de commemoració d’un passat recent però rellevant i un mirador accessible a tothom.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.