L’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) documenta un conjunt d’eines de pedra al jaciment de les Borres (La Febró, Baix Camp) que permeten confirmar l’ocupació prehistòrica de la zona fa entre 12.000 i 9.000 anys

Image (1) La-Febró.jpg for post 7363Un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) va efectuar un sondeig a la zona del jaciment de les Borres, al terme municipal de La Febró (Baix Camp), on s’ha pogut posar al descobert un conjunt de materials arqueològics de finals del Plistocè i inicis de l’Holocè (d’entre fa 12.000 i 9.000 anys), amb la presència de diferents eines de pedra, la qual cosa confirmaria l’ocupació humana en aquesta localitat ja en temps prehistòrics. A més, s’ha localitzat una fosa amb unes restes esquelètiques humanes d’una antiguitat provisional que se situaria entre els segles XVI i XVIII.

El jaciment de les Borres està situat dins del massís de Prades i a la capçalera del Riu Siurana, en un paisatge càrstic dominat per canyons d’enfonsament elaborats sobre les roques triàsiques calcaries. En aquest entorn hi ha tres grans cingles sorgits per l’encaixament del riu Siurana dins d’escarpaments de més de 40 metres. En el cingle de baix, i a 15 m sobre la llera del riu, hi ha l’abric o cova de les Borres. Al mig d’aquesta balma es va dur a terme el sondeig i on s’han recuperat nombroses roques de sílex tallades ( gratadors, burins, puntes de dors per elaborar fletxes) i altres materials com ceràmica.

El treball va ser codirigit pels arqueòlegs del centre Josep Vallverdú i Maria Soto, els quals, a part de documentar el conjunt material de pedra, van registrar unitats estratigràfiques estrictament paleolítiques a la zona intervinguda. I és que en altres zones de la superfície excavada hi ha materials paleolítics barrejats amb d’altres procedents de cronologies més recents (neolític-modern).

En el transcurs de la mateixa campanya, es va portar també a terme un treball de neteja parcial del jaciment, amb la qual cosa s’han pogut observar les dimensions del mateix, constatant que la cova de les Borres té una gran extensió, fet que permet organitzar campanyes arqueològiques futures en zones ben preservades i més estratificades que les documentades fins ara.

La intervenció a la cova de les Borres s’emmarca dins el programa marc “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona” del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de La Febró hi ha donat suport així com ha ajudat el personal del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.