Seminaris IMF-CSIC sobre Tècniques de teledetecció i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient: “Teledetección y Arqueología del Paisaje en el complejo minero-metalúrgico de la Edad del Bronce de Kargaly (región de Oremburgo, Rusia)”

Image (1) IMF-LabTel.jpg for post 7233Dins del cicle de seminaris de l’IMF-CSIC sobre tècniques de teledetecció i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient, es realitzarà una nova conferència el dimecres 13 de juny de 2012 i es portarà a terme a la Sala d’Actes de la Institució Milà i Fontanals-CSIC (c/ Egipcíaques, 15, Barcelona) a les 17:00h.

La conferència, sota el títol “Teledetección y Arqueología del Paisaje en el complejo minero-metalúrgico de la Edad del Bronce de Kargaly (región de Oremburgo, Rusia)”, estarà conduïda pel Dr. Juan Vicent García, responsable del Laboratorio de Arqueología del Paisaje y Teledetección (LabTel), Instituto de Historia, CCHS-CSIC i un dels investigadors pioners en la introducció de nous mètodes i tècniques d’anàlisi aplicats a l’arqueologia del paisatge. En aquest seminari, es presentarà un disseny d’investigació per a la modelització experimental de paisatges antics basat en l’anàlisi comparatiu de models biogeogràfics del paisatge actual (integració de tècniques de teledetecció, dades palinològiques i inventaris de flora) i dades paleoambientals (provinents, sobretot, del registre palinològic i antracològic).

Aquesta metodologia s’ha desenvolupat i aplicat a l’estepa russa dels Urals, on l’Institut d’Arqueologia de Moscou i l’Institut d’Història del CSIC estudien un complex miner i metal·lúrgic de l’edat del bronze a Kargaly. Mitjançant tècniques d’anàlisi estadística i espacial, es contrasten hipòtesis relatives a l’impacte ambiental de les activitats d’extracció, metal·lúrgia i pràctiques de subsistència durant diferents períodes prehistòrics i històrics de la regió, amb especial interès per els canvis en la distribució de recursos forestals i la detecció d’indicadors d’activitats agro-pastorals. Finalment, també han valorat les possibilitats de generalització del model metodològic en la recerca sobre paisatges antics.

Els seminaris estan organitzats per la línia d’investigació “Estabilitat i canvi social en les societats humanes: passat, present i futur” – Grup CaSEs (IMF-CSIC).

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.