Apareix un rinoceront fòssil al jaciment paleontològic de la Valenciana a Gelida (Alt Penedès)

Restes fòssils del rinoceront. Fotografia: Isaac Casanovas, ICP.
Restes fòssils del rinoceront. Fotografia: Isaac Casanovas, ICP.

Un equip de l’Institut Català de Paleontologia ha recuperat desenes de restes fòssils a Gelida, en un jaciment descobert fa tot just un any al barri de la Valenciana. En destaquen ossos de tortugues gegants i les restes d’un gran mamífer: un rinoceront. Els treballs continuaran fins a mitjans del mes de juny, però l’excavació es tancarà aquest divendres.

L’any 2011 la construcció d’una rotonda i l’ampliació del voral de la carretera que va des de Gelida a Sant Sadurní d’Anoia va deixar al descobert l’antic jaciment paleontològic de la Valenciana, que pren el nom d’aquest barri de Gelida. El jaciment correspon a un petit llac que va existir durant el Miocè inferior, fa uns 16,5 milions d’anys. L’excavació ha atret l’atenció de nombrosos visitants i veïns de Gelida, sobretot del barri de la Valenciana, que no podien imaginar que tenien un jaciment tan important a tocar de casa.

Fins al moment s’han recuperat desenes de restes que inclouen ossos de tortugues gegants i el costellam, un fèmur i algunes molars d’un rinoceront. Malgrat caldrà esperar als treballs de recerca que es faran des de l’ICP, el rinoceront fòssil segurament pertany al gènere Plesiaceratherium, del qual ja se n’havien trobat restes en altres excavacions a la zona. Aquests rinoceronts extints devien ser de mida petita, una mica més menuts que els actuals rinceronts de Sumatra, l’espècie actual més petita, que pot arribar a tenir una massa d’uns 800 quilos. El Plesiaceratherium, fins on sabem, hauria estat un rinoceron rabassut, sense banyes i segurament de costums semiaquàtiques.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s