Presentació dels resultats de la restauració de les vestimentes de Santa Maria d’Agramunt

Fotografia: E. Cerdà, M. Xirau i Q. Ortega
Fotografia: E. Cerdà, M. Xirau i Q. Ortega

El passat dia 19, amb ocasió de la celebració de la nit dels museus, va tenir lloc al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa la presentació de la restauració dels teixits funeraris d’Agramunt (s XIV), a càrrec de l’Il·lm. Sr. Bernat Solé, alcalde d’Agramunt i d’Elisabet Cerdà, restauradora de teixit del CDMT.

Entre finals de 1996 i la primavera de 1997 es van dur a terme les obres de restauració de l’església de Santa Maria d’Agramunt. En aquell moment es van descobrir dos cossos, un femení i un masculí, dins d’un sepulcre a la façana de l’església.  Es van començar aleshores, la documentació i restauració de les vestimentes que portaven.

El 29 de juliol de 1997 es va realitzar una intervenció d’extracció dels teixits, autoritzada per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i promoguda pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia. El sarcòfag contenia la indumentària civil medieval més antiga trobada a Catalunya. La indumentària trobada és tota de lli i es compon per una gonella de dona, una lligadura de dona, la calça del peu esquerra de la dona, una còfia d’home i un mantell que no se’n sap el seu ús.

L’any 2005 es va encarregar la seva restauració al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Els diversos processos de restauració, començant per la neteja superficial, tractaments d’humidificació i neteges per immersió i la consolidació i fixació sobre nous suports han pogut refer els volums tridimensionals de totes les peces, essent la gonella la peça més complerta.

La temàtica dels teixits d’Agramunt va ser objecte d’una de les conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2010-2011, la del dia 9 de març de 2011: “Recuperació, estudi i restauració de les restes d’indumentària trobades al sepulcre del peu del campanar de Santa Maria d’Agramunt“, a càrrec Josep Gallart, Elisabet Cerdà i Rosa M. Martin.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.