Presentació del “Projecte Tafonòmic” a Sant Martí de Maldà (Urgell)

Vista de la necròpolis experimental. Fotografia: Núria Armentano.
Vista de la necròpolis experimental. Fotografia: Núria Armentano.

Investigadors de la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, el laboratori ANTROPÒLEGS.LAB i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han presentat “Projecte Tafonòmic”, una investigació científica d’arqueologia i antropologia experimental pionera a tot l’Estat que s’està portant a terme  Sant Martí de Maldà (Urgell, Lleida).

Núria Armentano, del laboratori ANTROPÒLEGS.LAB i investigadora de la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Miquel Torres, president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i del poble de Sant Martí de Maldà, han posat en marxa un projecte experimental tafònomic, pioner a l’Estat, que experimentarà el procés de descomposició i esqueletització, al llarg de 2 anys, en cadàvers de porcs (Sus scrofa domestica) inhumats.

La construcció de la necròpolis ha comptat amb el terrenys i la col·laboració i complicitat dels veïns del municipi. S’han excavat 26 tombes que recreen diferents tipologies i espais funeraris des de la prehistòria a l’actualitat. En elles s’han inhumat porcs cedits pels veïns. D’acord amb el projecte de recerca, s’han reproduït les diverses possibilitats:  edat, sexe, patologies i causa de mort de l’animal, posició dins la tomba,  tipologia del sepulcre, espai funerari buit o colmatat (cobert de terra, algú amb cal), presència o absència de mortalla o d’altres elements que acompanyen el cadàver, condicions medioambientals de la data d’inhumació, etc.

Al llarg de dos anys s’anirà registrant el procés en una de les tombes que permetrà l’accés i passat aquest temps es procedirà a l’obertura i excavació arqueològica de totes les tombes. Aleshores es podrà contrastar la influència de totes aquestes variables en la disposició final dels ossos en la tomba, verificant el grau de dispersió o el nivell de connexió anatòmica conservada de les diferents parts de l’ esquelet en cadascú dels casos.

Les respostes als diferents exemples permetrà aportacions teòriques i metodològiques capaces de reconstruir els fets originals, els rituals funeraris i l’afectació d’alteracions ante, peripost-mortem de les restes. Es podran formular models relacionats amb l’origen dels dipòsits funeraris antics (primaris o secundaris), tipologies i rituals, afectació de fets a l’entorn de la mort i postdeposicionals, etc.

“Projecte Tafonòmic” vol ser un espai de recerca científica obert a iniciatives o programes d’investigació compatibles. Sens dubte ha despertat  l’interès no solament d’arqueòlegs i antropòlegs sinó d’altres àmbits científics, com el de la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra, així com d’empreses de prospecció arqueològica per a les quals aquest projecte experimental afegeix l’expectativa  de validar l’ús de tècniques geofísiques en la localització i caracterització d’ inhumacions per a usos forenses o arqueològics.

 

| Galeria d’Imatges |

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.